Защо е добре всички ЯДКИ да се накиснат 6 часа преди яденето им

11744
Защо е добре всички ЯДКИ да се накиснат 6 часа преди яденето им
Снимка: piviso / Pixabay

Ядките са изключително полезни за нас и са богати на необходимите за здравето ни хранителни вещества. Но съдържат и фитинова киселина, която няма никакви ползи за организма ни и дори може да отстрани микроелементите, съдържащи се в ядките. Не могат да се усвоят напълно и всичките полезни вещества, затова е добре да     я отстраним или поне да намалим количеството й, а тове се осъществява чрез едно просто действие – накисване на ядките преди консумация. Този метод подстрекава отделянето на фитоза, а това е вещество, което понижава нивата на фитинова киселина. Нека видим как правилно да накисваме ядките си в следващите редове.

Накисване на ядки

Направете ядките още по-здравословни с този прост трик

Всички добре знаем колко полезни са ядките за човешкия организъм. С една елементарна стъпка обаче можем да ги превърнем в супер храна. ...

В миналото накисването на ядките е било задължително, а след него те са оставяни на слънчева светлина, за да се изсушат и след това се консумират смлени. Накисването се е правило в солена вода, но днес според експертите подсоляването не е необходимо.

Ако все пак държите да добавяте сол към водата за накисване – използвайте хималайска или морска. Съотношението в количеството вода-ядки-сол трябва да изглежда така: например за 100 г ядки използвайте 200 мл вода и 1 лъжичка сол. Използвайте стъклен съд за накисването или някакъв друг, само да не е пластмасов. Важно е да уточним, че водата трябва да е гореща. 

Не можем да кажем общо за всички ядки колко време трябва да се накисват, тъй като те са различни видове и съответно необходимото време е различно. За ядки от вида на орехи, лешници, пекани и кедрови ядки ще са необходими около 8 часа накисване, а за кашуто – 6 часа. Кашуто всъщност се използва и в много рецепти за сладкиши и десерти, така че е по-добре то да е предварително накиснато, за да не се разруши консистенцията му. По този начин кашуто ще стане меко и гъвкаво, по-лесно за обработка.

Друг плюс на процеса на накисване е, че вкусът на ядките по този начин се изостря, става по-наситен. 
Може дори да не изчислявате колко време накисвате ядките си, а да ги поставите във вода вечерта и да ги оставите да пренощуват през нощта. На сутринта те трябва да се измият и да се подсушат с хартия. Ако решите да ги обработвате след това, препоръчваме ви да се случва във фурната и да избягвате пърженето.
Накиснатите ядки може да използвате и за приготвяне на домашни растителни и ядкови млека, но ако нямате време да пренощуват цяла вечер, може да ги оставите и само няколко часа.

10 ядки и семена, които е хубаво да приемате всекидневно

Ядките са полезни за организма и с тях ще можете да си набавите необходимите вещества за организма. В следващите редове ще посочим ядки...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com