Защо е имало толкова много виетнамци в България преди промените?

12652
Защо е имало толкова много виетнамци в България преди промените?
Снимка: iStock/Guliver

Виетнам е социалистическа република, разположена в далечна Азия. Защо преди промените у нас, тоест преди 89-та година, имаше толкова много виетнамци в България, щом Виетнам е далеч от страната ни? Отговорът на този въпрос се крие в системата на управление, тоест в социализма. По комунистическо време у нас са се издигали нови фабрики, производства, заводи и е било практика да има обмяна на работници с цел обучение и взаимно сътрудничество с други страни със същия строй. Такава страна се оказва и Виетнам, която всъщност все още е социалистическа република. Обяснено по този начин, не е странно присъствието на огромния брой виетнамци в България преди 1989 година. Но има и други причини.

Защо китайците си купуват булки от Виетнам?

Защо е имало виетнамци в България, а не българи във Виетнам?

Вторият логичен въпрос е защо виетнамците са идвали на огромни групи в България, а не обратното. Според някои източници Виетнам е била изостанала страна в годините преди промените за разлика от България и виетнамците са идвали у нас, за да се подготвят кадри за работа в страната си. Тоест обучение от по-опитния, като България е била в ролята на по-опитна и развита държава. Някои по-възрастни хора си спомнят, че много от виетнамците са живели в страната ни дълги години, като на места дори са били издигнати цели квартали със жилищни сгради за тях. Какво се е случило след това обаче, не знаят, най-вероятно са се върнали в родината си.

Други слухове, достигнали до наши дни, които отговарят на въпроса защо е имало толкова много виетнамци в България, са свързани с финансови задължения на Виетнам към България, които поради невъзможност за заплащане с пари, са изплатени по този начин – с работна ръка.

Знаете ли какво е старото име на Виетнам?

Сътрудничество с Виетнам днес

В съвременната действителност обучението на виетнамци в България продължава. През 2009 година например е подписано споразумение за правно и съдебно сътрудничество между Виетнам и България след посещение на Президента Първанов във Виетнам. Поета е договореност България да съдейства с експертна помощ за подобряване на съдебната система на Виетнам. Ясно е и че хиляди виетнамци са завършили образованието си в България. Само по времето на комунизма се посочва, че около 2500 виетнамци завършват висше образование в България, като любопитен факт е, че те продължават да поддържат свой сайт, в който пишат на български език. Част от тях са чудесно реализирали се в Европа и САЩ, но не забравят, че са се изучили у нас и че България – страната на розите, както я наричат, им е подала ръка в труден за тях момент.

Ясно е, че виетнамци у нас сега толкова, колкото живееха преди промените през 1989 година, няма, но все пак се срещат студенти от тази страна, които по традиция завършват образованието си в България и се прибират в родната страна, за да работят за просперитета ѝ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com