Защо е много лошо да лъжеш детето си и до какви проблеми води тази лъжа

6981
Защо е много лошо да лъжеш детето си и до какви проблеми води тази лъжа
Снимка: iStock/Guliver

Доста родители си позволяват да излъжат детето си в някои ситуации. По този начин те искат децата да се чувстват по-добре, но на практика постигат обратен ефект. 

Скорошно проучване доказва, че цели 78 процента от родителите признават, че лъжат децата си. Най-честите лъжи са от типа "Ако не престанеш да плачеш, ще дойде полицията" или "Ще ти свърши въздуха, ако говориш прекалено високо или прекалено дълго време". 

4 доказани трика, с които да накараш детето да заспи бързо

Всеки родител знае, че не е лесно да накара детето да заспи, особено когато е по-малко. Сънят е изключително важен за развитието на дец...

Какви са опасностите, когато отглеждате деца и ги лъжете?

Доста често е изкушаващо да поднесете някоя на пръв поглед благородна лъжа, когато сметнете, че чрез нея ще контролирате поведението на детето. Но бъдете внимателни, защото това може да бъде доста опасно.

Когато лъже, родителят изпраща грешно съобщение на детето си. Тази нечестност в един момент може да бъде разкрита и това ще доведе до недоверие на детето към вас. То няма да знае кога говорите истина и кога го лъжете. И по този начин ще пренесете лъжата в неговия характер и когато детето порасне, то ще започне да лъже вас. А това е особено вредно, когато стане тийнейджър. Последиците от лъжата неминуемо ще доведат до проблеми в социалното поведение, когато детето стане възрастен човек.

Проучване от 2017 година потвърждава пряката връзка между родителството чрез лъжа и асоциалните личностни проблеми.

И така, каква точно може да е причината за тази връзка?

Как да изберем добър детски зъболекар?

Да поверим денталното здраве на нашето дете на правилния специалист е отговорна стъпка. Огромният брой стоматолози в София и България п...

Оказва се, че ако разчитате на нечестност, може да пропуснете ключови възможности да научите децата си на някои важни умения за разрешаване на конфликти и решаване на проблеми. Без тях децата се борят какво да правят, когато станат възрастни.

Когато лъжете децата, те понякога отгатват безупречно тези лъжи.
Ето, да вземем по-горния пример. Ако детето не слуша и вие го заплашите, че ако не престане ще извикате полиция, вие със сигурност няма да го направите. Това ще си остане една гола заплаха. Така вашата нечестност ще бъде очевидна за детето и то ще свикне, че вие не му казвате винаги истината.

Затова винаги се старайте за казвате нещата такива, каквито наистина са. Честността е най-добрата политика при възпитанието на детето. 

Когато детето задава неудобни въпроси на родителя, той често борави с лъжи, които си мисли, че са благородни. Опитайте се да му обясните фактите възможно най-просто, в зависимост от неговата възраст. Поставете се на негово място и спокойно му разяснете нещата. И ако не сте сигурни как да отговорите или не знаете отговора, похвалите детето си, че е задало толкова интересен въпрос. Ако нямате отговор на въпроса му, предложете и двамата да го потърсите заедно. Може да му кажете: "И аз не знам точно, но нека проверим в Интернет".

Да бъдете добър родител зависи изцяло от вас и вашата искреност към децата. Вие отговаряте за тяхното възпитание и израстване. Децата ви ще се научат да бъдат честни в дългосрочен план, което ще бъде добре за тях, защото ще станат стойностни личности в живота.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Внезапен прилив на сили и още 5 феномена, които се случват на човек преди края му

Кой е най-големият град на остров Гренландия

Кой е най-големият град в Шотландия

Смъртоносен капан: защо котките не трябва да се доближават до прозорци с PVC дограма

3 вида горски плодове за намаляване на мазнините по корема

Ето какво се случва в мозъка, когато вземаме решения за пари или храна

Оливки или черни маслини: Каква е разликата, кое е по-полезно?

Кога НЕ се пекат козунаци за Великден?

Кои са най-лесните начини за боядисване на яйца?

Как да се отървете от бучките и подутините след инжекции

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com