Защо е препоръчително да не се яде в самолета?

4275
Защо е препоръчително да не се яде в самолета?
Снимка: iStock

Храненето в самолета се е превърнало в рутинна част от пътуването със самолет за много пътници. Има обаче няколко причини, поради които често се препоръчва да се внимава при консумирането на храна по време на полет. Разбирането на тези фактори може да допринесе за по-удобно и приятно пътуване - от промени във възприемането на вкуса до потенциални рискове за здравето.

Едно от сериозните предизвикателства, свързани с храненето в самолета, е въздействието на околната среда в кабината върху вкусовите ни рецептори. Ниските нива на влажност в кабината на самолета могат да доведат до дехидратация, което се отразява на усещането ни за вкус и мирис. Тази промяна в сетивното възприятие може да накара храната да изглежда по-малко ароматна, отколкото на земята. В резултат на това ястията в самолетите често са с по-високо съдържание на сол и захар, за да се компенсира намалената вкусова чувствителност, което допринася за повишен прием на тези по-малко здравословни компоненти.

Освен това затвореното пространство и споделеният въздух в самолета пораждат опасения относно потенциалното разпространение на микроби. Кабините на самолетите са затворена среда с ограничена вентилация, което улеснява разпространението на вируси и бактерии. Въпреки че авиокомпаниите прилагат строги хигиенни мерки, рискът от заразяване с болести, особено с респираторни инфекции, може да е по-висок по време на полетите. Консумирането на храна в непосредствена близост до други хора, особено при сваляне на маски за хранене, може да увеличи вероятността от излагане на патогени.

5 храни, които не трябва да ядете в самолет

Качеството и безопасността на храната по време на полет също са обект на проверка. Съоръженията за съхранение и приготвяне на храна в самолетите са ограничени в сравнение с наземните заведения. Съставките могат да бъдат предварително сготвени, замразени и претоплени преди сервиране, което може да влоши вкуса и хранителната стойност на ястията. Освен това условията на обработка и съхранение по време на транспортирането могат да повлияят на безопасността на храната, което води до опасения за заболявания, предавани по хранителен път.

Закъснението на реактивния двигател и нарушенията на циркадния ритъм на организма могат допълнително да усложнят храненето в самолета. Нередовното време за хранене и промените в цикъла светлина-тъмнина могат да повлияят на храносмилателната система, което може да доведе до дискомфорт и храносмилателни проблеми.

Храни, които НЕ трябва да ядем в самолет

Въпреки че тези фактори подчертават потенциалните недостатъци на храненето в самолета, важно е да се отбележи, че индивидуалният опит може да варира. Някои пътници може да не бъдат засегнати значително от тези проблеми, а кетъринг услугите на авиокомпаниите продължават да полагат усилия за подобряване на качеството и хранителната стойност на храната по време на полет.

Въпреки това за тези, които искат да оптимизират преживяването си по време на пътуване, съобразяването с тези съображения и планирането на храненето в съответствие с тях може да допринесе за по-приятно пътуване. В крайна сметка се препоръчва да се поддържа хидратация, да се избират разумно закуски и да се отчитат потенциалните въздействия на уникалната въздушна среда върху цялостното хранене по време на пътуване със самолет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com