Защо хората в някои страни се усмихват толкова малко?

1784
Защо хората в някои страни се усмихват толкова малко?
Снимка: Getty Images / Guliver

Руснаци, японци, иранци и французи не са много усмихнати. Разбира се, това може да изглежда необективно, но почакайте, преди да направите извод, пише Independent.

Психологът Куб Крус от Полската академия на науките е публикувал изследване, в което изучава феномена на така нареченото избягване на неувереност. Казано с други думи, този термин означава, че в някои общества хората са склонни да усещат сериозен дискомфорт или дори страх, попадайки в нееднозначни ситуации.

Защо усмивката е заразна?

Човек се "нагажда" към изражението на лицата инстинктивно, подражавайки на околните. Именно това ни позволява правилно да определяме ем...

Неусмихнати най-често са представителите на страни с недостатъчна политическа свобода, а също на страни, където образованието играе особено голяма роля и съществуват строги социални норми.

Крус смята, че в такива страни усмивката може да се възприема като двуличие и лъжливост. За да проверят това предположение, изследователите са се допитали до няколко хиляди души от 44 страни да оценят осем лица на снимки – усмихващи се и не.

В резултат било установено, че в някои страни усмихващият се човек прави впечатление на по-малко умен. Това са Русия, Япония и Иран.

В отделни страни усмихващият се човек се възприема като неискрен, заслужаващ по-малко доверие. Това са Аржентина, Зимбабве, Иран и Русия.

Колко са (не)честните страни по света?

Британски учени изясниха, че нивото на честност на хората съществено варира от страна към страна. Изследователите също стигнали до изв...

Изследователите отбелязват, че върху възприятието на усмивката влияят също полът, образованието и социалното положение на човека.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com