Защо хълцаме и как да спрем?

10053
Защо хълцаме и как да спрем?
Снимка: iStock

Най-често хората хълцат, ако се хранят твърде бързо, поглъщат храна, която е много гореща, или твърде студена, понякога, когато пият силно газирани напитки.

Хълцането започва, когато диафрагмата (мускулната стена между корема и гръдния кош) се свива в спазъм, принуждавайки човек да вдишва много бързо. Гласните струни, които се затварят в същото време, произвеждат шум, който прилича на кашлица.

Топ 10 начина как да спрем хълцането

Колко пъти сте се смущавали в решаващ или важен момент от живота си, когато ви нападне хълцането? Всъщност хълцането е просто рефлекс, ...

Нервно хълцане

Алтернативен начин за борба с хълцането е да се стимулира блуждаещия нерв. Последният свързва главата с корема и отговаря за координирането на дишането и преглъщането. Този нерв участва в процеса на хълцане. Той може да бъде прекъснат от определено въздействие, върху нерва, в резултат, на което започва да изпраща сигнали до мозъка за появата на ново усещане.

Тази група включва съвети да пиете вода, да дъвчете лимон или да поставите натрошен лед в устата си. За да стимулирате блуждаещия нерв, може също да изпънете езика си, да поставите пръсти в ушите си или да приложите лек натиск, върху очните си ябълки. По същество това е опит за отвличане на вниманието на тялото от хълцане, чрез насочване на вниманието към някакво неочаквано събитие. На същата логика се основават опитите да се спре хълцането, като се уплаши страдащият.

Как да спрем хълцането

Има много начини да се отървете от хълцането. Едни от тях предлагат да изплашите хълцащия човек, други - да сложите лед на гърба му. Най-добрите средства вероятно ще са тези, които помагат за успокояване на дишането. Може да опитате да отпиете вода на малки глътки и многократно или да издишате в хартиена торбичка, или да поемете дълбоко въздух, да задържите така, броейки до 10.

Защо хълцаме, защо мидичките звучат като морето и защо зайците носят великденските яйца?

Защо хълцаме? Вярвате или не, хълцането може да е еволюционно наследство от нашите по-рибоподобни предци. По време на хълцане мускулит...

Хълцането се появява от време на време, при иначе здрави хора и без видима причина. Обикновено е безвредно. Често отзвучава бързо и от само себе си. Може да се появи например, след консумация на алкохол, при пълен стомах и др. Дълбокото вдишване, краткото задържане на дъха, няколко глътки студена вода облекчават или спират хълцането.

Рецепта за спиране на хълцането:

Препоръчва се прием на сок от бял равнец (от цялото цъфтящо растение) по 1 с. л. 3 пъти на ден, след хранене, сок от валериана (от пресни корени), 1 с. л. 2 пъти на ден, преди хранене. При липса на сокове се приема водна настойка от лечебни растения: билки от майчинка - 1 част, коренища и корени на валериана - 1 част. 1 супена лъжица от сместа се запарва в 1 чаша вряща вода, настоява 1 час, филтрира се. Приемайте в топла форма, 1/2 чаша 3 пъти на ден, последната доза, през нощта.

Световен рекорд по хълцане

Смята се, че световният рекорд за продължителност на хълцането принадлежи на американец на име Чарлз Озбърн. Той е имал пристъп на хълцане през 1922 г. Според докладите е спрял да хълца 68 години по-късно. Датата била през февруари 1990г.

9 важни неща, които трябва да знаете, ако бебето хълца

Майките следят за всякакви промени в своите деца и често са склонни да изпаднат в паника, ако нещо не е наред. Също така, следят и за д...

За щастие, хълцането може да бъде спряно и с по-прости методи - въпреки че спорът кой е най-ефективен все още го има. И все пак, по-голямата част от народните средства засягат един от двата механизма. Първата група включва методи, насочени към повишаване нивото на въглероден диоксид в кръвта, което е предназначено да облекчи спазма на диафрагмата, като задържане на дъха или дишане през хартиен плик.

Понякога тези методи са ефективни, но учените все още не разбират, какво е тяхното действие. Някои смятат, че това позволява да превключите вниманието към проблема с увеличаването на концентрацията на въглероден диоксид, докато други предполагат, че липсата на този газ е една от причините за хълцане. Така приемат, че попълването му позволява атаката от звучни ритми и потрисането на организма да бъдат спрени.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ако имате изсъхнал козунак - ето какво да направите с него

Как трябва да съхраняваме козунаците, за да са меки най-дълго време

Какъв брой яйца се боядисват за Великден

Как да боядисаме красиви великденски яйца, на които всички ще се възхищават

Направете това, ако разтегнете връзки или изкълчите ръката

Как най-лесно става почистването на агнешки чревца

Какво да правите, ако кожата на лицето е суха?

Най-известните суеверия за косата и ноктите, които жените трябва да спазват

Тези зодии са орисани от звездите да бъдат щастливи в любовта

Как да влезем във форма за лятото без спорт и строги диети?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com