Защо Истанбул не е столицата на Турция?

42297
Защо Истанбул не е столицата на Турция?
Снимка: iStock

Днес много хора по света с изненада научават, че Истанбул НЕ Е столица на Турция. Логичен е въпросът: Защо Анкара, а не Истанбул?

Защо Анкара е столица на Турция?

Решението за избиране на Анкара като столица на Турция е взето след падането на Османската империя и основаването на Република Турция през 1923 г. Преди това столица на Османската и Византийската империя е Константинопол, днешен Истанбул. Причината за избора на Истанбул като столица на великите империи се дължи на близостта до Европа и протока Босфора, което играе жизненоважна роля в морските маршрути.

Византийските и османските владетели свързват Константинопол с власт и престиж. Като седалище на правителството, градът представлява тяхната власт над огромни територии и разнообразно население. Освен това, и двете империи се смятаха за наследници на Римската империя и правейки Истанбул своя столица, подчертаваха връзката с великото римско минало.

Османците са победени в Първата световна война, което води до войната за независимост на Турция, която се печели от турците, водени от Мустафа Кемал Ататюрк. Уважаваният основател на съвременна Турция се опитва да ”прекрои” нацията от османското минало. Той предвижда нова, прогресивна и обединена Турция и избирането на Анкара за столица съвпада идеално с тази визия.

Анкара представлява празно платно, освободено от тежестта на историческото наследство и сложните етнически и религиозни влияния, които могат да попречат на потенциала на Истанбул като столица. Ататюрк вижда в Анкара прераждане, шанс за изграждане на модерна нация, която да преодолее пропастта между Изтока и Запада.

Какво означава името на град Истанбул?

Мустафа Кемал Ататюрк и Анкара

* По време на турската война за независимост (1919-1923 г.) Анкара се очертава като сърцето на съпротивата срещу чуждестранните окупационни сили. Ататюрк създава Великото народно събрание в Анкара през април 1920 г. като легитимен управляващ орган.
* На 29 октомври 1923 г. Кемал Ататюрк обявява новата Република Турция, поставяйки край на Османската империя и начало на една нова ера. Той избира Анкара за столица на новообразуваната турска република, символизираща скъсване с имперското минало и Истанбул, който се свързва с Османската империя.
* Анкара заема стратегическо географско положение в сърцето на Анадола, което осигурява по-безопасни и по-защитени места, далеч от границите и потенциалните заплахи от чужди сили.
* След като Анкара става столица на Турция, Ататюрк стартира амбициозен проект за изграждане на нация и модернизация. Той въвежда широкообхватни реформи, които да превърнат Турция в светска, демократична и западна нация. “Реформите на Ататюрк” включват всички сфери на обществото: правни, политически, образователни и културни.
* Статутът на Анкара утвърди града като политически център на Турция. В Анкара се помещават всички важни държавни институции, министерства и чуждестранни посолства, отразяващи управлението и международните отношения на Турция.

Истанбул срещу Анкара

Макар Истанбул да остава културно-историческият скъпоценен камък на Турция, Анкара с право носи титлата столица на държавата. Истанбул посреща много повече туристи, докато Анкара предлага поглед към съвременния турски живот. И двата града играят важна роля в оформянето на идентичността на държавата, което ги прави еднакво важни и завладяващи сами по себе си. 

Историческо значение на двата града

Истанбул: Като столица на Византийската и Османската империи, Истанбул се гордее с несравнимо историческо наследство.
Анкара: Макар и древен град, статутът на Анкара е свързан главно с избирането му за столица след падането на Османската империя. Градът играе решаваща роля за формирането и развитието на съвременна Турция.

Градската архитектура през годините

Истанбул: Архитектурата на града отразява разнообразна история с великолепни шедьоври за византийски, османски и модерни влияния. Емблематични са сгради като “Света София”, Синята джамия и дворецът “Топкапъ”.  

Анкара: Като по-модерен град, архитектурата на Анкара се характеризира със съвременен дизайн и правителствени сгради, осеяни с останки от османски и римски сгради.

Площ и население

Истанбул: Като най-големия турски град, Истанбул е постоянно развиващ се метрополис с мултикултурно население и важни търговия, туризъм и икономическа дейност. 

Анкара: Макар важен град, Анкара е значително по-малък и по-малко пренаселен град от Истанбул. Основната му роля е на политически център, по-ориентиран към правителствени учреждения.

Истанбул за начинаещи - 8 незабравими места, които да посетите и да се влюбите в града завинаги

Турска култура

Истанбул: Богатото културно наследство на града е видно в изкуството, музиката и кухнята. Разнообразното население и дългата история отразяват традициите и обичаите на града.
Анкара: Като седалище на правителството, град Анкара е по-ориентиран към турските политически и бюрократични аспекти. Културните акценти са по-малко в сравнение с развлеченията и нощния живот на Истанбул.

Туризъм

Истанбул: Като главна туристическа дестинация, Истанбул привлича милиони посетители всяка година с историческите забележителности, оживените пазари и великолепните крайбрежия.

Анкара: Макар в Анкара няма толкова много туристи като в Истанбул, столицата все пак предлага забележителности за любителите на историята и тези, които се интересуват от съвременното развитие на Турция.

Местоположение

Истанбул: Разположен на протока Босфора, уникалното стратегическо местоположение превръща Истанбул в единствения град в света на два континента.

Анкара: Разположени в центъра на Анадола, Анкара е заобиколена от обширно плато и не може да предложи крайбрежното очарование на Истанбул.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com