Защо изгаряме: 6 големи грешки на морето

2084
Защо изгаряме: 6 големи грешки на морето
Снимка: iStock

Изгаряте още в първия ден от почивката си или се покривате с петна - колко такива тъжни моменти сте имали. Ето как да се върнете у дома отпочинали и по-красиви, затова заедно с експерт сме съставили списък с грешки, които е важно да избягвате, когато отивате на слънчеви места.

1. Слагате слънцезащитен крем само на плажа

Можете да се изгорите в първия ден на почивка по пътя към плажа. Достатъчно е човек със светла кожа да изложи незащитено лице на слънцето само за 15-20 минути. Между другото, фотоувреждането заплашва дори кожата, скрита под дрехите, ако сте излезли на разходка по обяд. Коприната, вискозата и белият памук имат ниски фотозащитни свойства. И индексът на фотозащита намалява, когато тъканта се намокри.

Нужно е време, за да подейства кремът. За усвояването и активирането му са необходими около 15-20 минути. Така че, според всички правила, трябва да нанесете слънцезащитен крем у дома.

Експертни съвети и трикове за защита на кожата от силно слънце

2. Поставяте първия слънцезащитен крем, който намерите в чантата си.

Слънчевите лъчи имат различна дължина на вълната. И в зависимост от това се излъчват UVA и UVB лъчи. Същият SPF, добре познат на всички ни, говори за способността на слънцезащитния крем да отразява UVB лъчите. Показва приблизителното количество лъчи, които продуктът ще неутрализира, както и времето, през което можете да останете на слънце под защита. Колкото по-висок е факторът, толкова по-добре.

3. Не носите слънцезащитни продукти в облачен ден

UVA лъчите частично преминават през облаците, причинявайки същото фотостареене и пигментация на кожата. Можете да оцените интензитета на радиацията с помощта на UVI индекса, който много приложения за времето за смартфони ви позволяват да видите в реално време.

Слънчево изгаряне: Четири начина за лечение на зачервена и възпалена кожа

4. Използвате фотосенсибилизираща козметика

Редица козметични продукти могат да бъдат вредни, ако се използват преди излагане на слънце. И ако просветените млади дами, като правило, вече са чували за забраната на някои пилинги и кремове с ретинол през лятото, тогава реакцията, да речем, на етеричните масла може да бъде изненада. Междувременно много от тях иматвисок фотосенсибилизиращ ефект.

5. Използвате козметика с изтекъл срок на годност

Има мнение, че производителите от съображения за безопасност пишат срока на годност няколко месеца по-кратък, отколкото е в действителност. В случай на слънцезащитни кремове подобна увереност може да бъде опасна. Факт е, че слънцезащитните продукти са доста капризни и могат да се разпаднат дори преди изтичане на срока на годност, ако се съхраняват неправилно.

6. Стремите се по всякакъв начин да получите необходимата доза витамин D

Тъй като слънчевите лъчи са от съществено значение за синтеза на витамин D в кожата, има опасения, че всякакви мерки за защита от слънцето могат да доведат до състояния на дефицит. Редица проучвания обаче показват, че използването на слънцезащитен крем няма голям инхибиращ ефект върху синтеза на витамин D. Малко количество ултравиолетово лъчение е достатъчно, за да проникне в кожата дори при използване на слънцезащитни продукти. В допълнение, достатъчно количество витамин D може да се получи просто чрез разходка в слънчево време.

Използвайте правилото за сянка. Ако сянката е по-къса от вашия ръст, вероятността от "изгаряне" е висока, не забравяйте за слънцезащитния крем.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com