Защо изневярата е избор, а не грешка?

6034
Защо изневярата е избор, а не грешка?
Снимка: iStock/Guliver

Изневярата е сред основните причини за разпадане на брак или връзка. Много хора изневеряват многократно в процеса на брачния си живот и са убедени, че те наистина обичат постоянната си половинка. Други изневеряват само веднъж, но това им коства брака.
Всъщност изневярата е съзнателен избор, а не просто грешка. Следващите редове ще дадат отговор защо е така.

Защо хората изневеряват?

Проучване на около 500 души (повечето от които хетеросексуални) даде някои отговори защо хората изневеряват на интимния си партньор. Повечето участници посочват повече от една причини за изневяра. Ето и най-честите отговори:

Жена се разведе след изневяра и откри...

Причини за изневяра

1. Липса на любов

Понякога (но не винаги) дефицитът на любов в съществуващата връзка кара хората да се впуснат в извънбрачна афера. Над 77% от участниците посочват липсата на любов с постоянния им партньор и/или появата на по-силна любов към нов партньор като причина за изневярата.

2. За разнообразие

В други случаи, изневярата не е отговор на проблем в съществуващата връзка. Тя може да е реакция към еднообразието и отегчението. За много хора (74%), желанието за разнообразие определя избора им да предадат партньора си. Търсене на разнообразие е по-типично за мъжете отколкото за жените.

3. Чувстват се пренебрегнати

Подобно на липсата на любов, някои хора изневеряват като отговор на липсата на внимание от страна на партньора.70% от анкетираните споделят, че се чувстват пренебрегнати във връзката и това ги е довело до изневяра.

3 знака, че партньорът ви е склонен към изневяра

4. Заради обстоятелствата

Не всяка изневяра е предварително обмислена и причинена от неудовлетвореност в брака. Много участници (70%) отбелязват, че определена неочаквана ситуация е ключът към изневярата. Може би са били пияни или по друг начин изправени пред възможности, които не са планирали. По-скоро мъже, а не жени, посочват това като причина да мамят половинките си.

5. За повдигане на самочувствието

Изглежда нелогично, но за някои хора извънбрачната афера повдига самочувствието и влияе благоприятно на егото им. 57% от анкетираните посочват това като мотив.

6. От ярост

Гневът също играе голяма роля при хора, които се впускат в извънбрачна връзка. 43% посочват, че изборът им е начин да накажат партньора си или израз на отмъщение.

7. Не се чувстват обвързани

Липсата на любов и усещането, че не са едно цяло с настоящия си интимен партньор, са пряко свързани с чувството на неудовлетвореност. Тези две причини вървят винаги ръка за ръка. 41% от участниците показват, че нямат силна връзка с партньора си, затова приемат за съвсем естествено да се насочат към друг такъв.

3 неща, които мъжете смятат за изневяра

8. Сексуално желание

32% от анкетираните посочват, че се впускат в изневяра, защото имат неудовлетворени сексуални желания. Може би в една установена връзка, партньорите не правят секс достатъчно често. За мъжете това е по-често срещана причина отколкото за жените.

Тези 8 най-често цитирани причини за изневяра показват до голяма степен очакванията на хората в една постоянна връзка и как реагират, когато те не бъдат удовлетворени. Причината за изневяра може да е само една, но по-често е комбинация от няколко фактора.
Каквато и да е причината, решението да изневериш на партньора си е съзнателен избор, а не мимолетна грешка. Няма готова рецепта какво да се направи в такъв случай. Решението е лично и всеки носи сам отговорност за постъпките си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com