Защо жените имат повишен брой бели кръвни клетки в кръвта си?

771
Защо жените имат повишен брой бели кръвни клетки в кръвта си?
Снимка: iStock/Guliver

Белите кръвни клетки (БКК) играят ключова роля в имунната система, като защитават организма от инфекции и чужди нашественици. Нормалният диапазон на броя на белите кръвни клетки може да варира при различните хора и се влияе от различни фактори, включително възраст, пол и общо здравословно състояние. Вярно е, че при жените често се наблюдава малко по-висок брой бели кръвни клетки в сравнение с мъжете и това явление може да се дължи на няколко физиологични и хормонални фактора.

Един от факторите, допринасящи за повишения брой бели кръвни клетки при жените, е менструалният цикъл. Менструалният цикъл включва сложно взаимодействие на хормони, включително естроген и прогестерон. Тези хормони оказват влияние върху производството и активността на белите кръвни клетки. По време на менструалния цикъл, особено в предменструалната фаза, нивата на естроген се повишават, което води до увеличаване на броя на циркулиращите бели кръвни клетки. Смята се, че този скок в броя на белите кръвни клетки е адаптивна реакция, подготвяща женския организъм за защита срещу потенциални инфекции, които могат да възникнат по време на менструация.

Стресът увеличава броя на белите кръвни телца

Бременността е друг важен фактор, който влияе върху броя на белите кръвни клетки при жените. По време на бременността тялото на жената претърпява многобройни физиологични промени, за да поддържа развиващия се плод. Хормоналните колебания, особено значителното повишаване на естрогена и прогестерона, допринасят за повишаване на производството на бели кръвни клетки. Този засилен имунен отговор е от съществено значение за защитата на майката и развиващото се бебе от потенциални инфекции.

Освен това самата женска репродуктивна система може да допринесе за повишаване на броя на белите кръвни клетки. Наличието на матката и свързаните с нея тъкани, участващи в менструацията, създават среда, която може да изисква по-силен имунен отговор. Шийката на матката, например, съдържа бариера от слуз, която действа като защитен щит срещу патогени. Имунната система, включително белите кръвни телца, участва активно в поддържането на целостта на тази бариера и защитата от потенциални заплахи.

Лекар: Тези храни повишават най-бързо левкоцитите в кръвта

Важно е да се отбележи, че разликата в броя на белите кръвни клетки между мъжете и жените обикновено е в рамките на нормалното и вариациите не са екстремни. Освен това съществуват индивидуални вариации и броят на белите кръвни клетки на жената може да бъде повлиян от различни фактори, включително генетика, начин на живот и общо здравословно състояние.

Леко повишеният брой на белите кръвни клетки при жените е резултат от сложното взаимодействие между хормоните, менструалния цикъл и уникалните физиологични изисквания на женската репродуктивна система. Тези адаптации гарантират, че жените разполагат със силна имунна система, способна да ги защитава през различните фази на репродуктивния им живот, включително менструацията и бременността. Вариациите в броя на белите кръвни клетки са част от сложните и фино настроени механизми, които допринасят за цялостното здраве и устойчивост на женския организъм.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com