Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо комарите летят и жужат близо до ушите и лицето ни?

21 май 2022, 15:30 часа

Обичате ли да се отпуснете на шезлонга и да гледате залязващото слънце? Може ефективно да бъдете прекъснати от бръмчащ комар, който току-що е решил да изнесе концерт точно до ухото ви. Това е една от причините да не харесваме толкова много тези досадни насекоми. Но каква е причината да летят близо до ушите ни?

Изследователи от цял ​​свят откриха 40 рода и около 3,5 хиляди вида комари. Женските са много по-различни от мъжките. Мъжките индивиди са склонни да игнорират хората, като се хранят с нектар от цветя и растения, така че стоят далеч от нас. Основната задача на женските е да се размножават. Те смучат кръвта на топлокръвни животни, защото изискват храненето на кръвните протеини на определени видове животни, за да образуват яйца в яйчниците.

Ако искате нито 1 комар да не доближава дома ви, веднага засадете това цвете

Как комарите достигат до жертвите си?

Женските комари са в състояние да усетят въглеродния диоксид на потенциалната си плячка. Създава се, когато издишваме въздуха, което допълнително привлича вниманието на комарите. Комарът инжектира слюнка в мястото на пункцията, вкл. така че кръвта, която изсмуква през тънката тръба, да не се съсирва. Сърбящият мехур, който се образува на мястото на ухапване, е реакцията на тялото на увреждане и на съединения в слюнката на насекомото.

Защо комарите летят близо до лицата ни?

Често, когато чуем комар, оставаме с впечатлението, че лети близо до ушите ни. Въпреки това, неговата област на интерес е просто нашето лице, по една проста причина. А именно, тъй като издишваме въглеродния диоксид през носа и устата си, тук е най-високата му концентрация и той е следван от комарите. Нищо чудно, че комарите обикновено летят около лицето ни.

Фактори като генетиката на човек и дори диетата му могат да играят важна роля при избора на жертви на комарите. 

11 изумителни факта за комарите

Откъде идва това досадно бръмчене?

Добре, но как се произвежда този характерен бръмчащ звук, издаван от комарите? Когато комарът лети към целта, той размахва крилата си около 500 пъти в секунда, произвеждайки звуци с честота от 450 до 500 херца, които са отговорни за досадното бръмчене.

Интересното е, че мъжките, чиито крила бият с по-висока честота от женските, слушат звуците на противоположния пол, когато търсят половинка. И докато мъжките комари много обичат този звук, хората определено не са фенове на този комарски жанр музика.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес