Защо котката ви хапе? Топ 5 причини

9669
Защо котката ви хапе? Топ 5 причини
Снимка: iStock

Защо котката ми ме хапе? Това е въпрос, който може би сте се чудили повече от един път. Хапането е един от най-често срещаните проблеми с поведението на котките и в някои случаи е напълно нормално. Това е понякога и техния начин да получат вниманието ви или са в добро настроение и искат да играят.

Но друг път ухапването може да бъде начинът на вашата котка да ви сигнализира, че нещо не е наред. Възможно е да се чувстват зле, да не харесват галенето или да изпитват страх от нещо. Общуването с вашия любимец не винаги е лесно, затова да разберете основните причини, заради които котката ви хапе – може да е от полза.

Нормално ли е котката да хапе?

Не е необичайно котките да хапят стопаните си - но това не означава, че го правят, за да се опитат да ви наранят. Може да изглежда нещо агресивно, но това все пак е заложено в техните гени. Хапането е един от начините, по които те предават информация, но ако си играят да ви хапят и това не ви харесва, купете им играчки за тази цел.

Какво не харесват котките?

Защо котката хапе?

Котката не ви хапе, за да ви причини болка. Чрез това тяхно действие те предават някаква инфомация.

Причини:

1. Не им харесва къде ги галите

Сигурно ви се е случвало да галите своя любимец и изведнъж той да се обърне и да ви ухапе. Обикновено с това те просто ви уведомяват, че засега им е достатъчно цялото внимание и не искат да ги галите повече.

Може да е и защото ги докосвате на място, на което не се чувстват комфортно да бъдат галени – често опашката или корема им. За да избегнете тези приятелски ухапвания, струва си да наблюдавате езика на тялото на вашата котка.

2. Не харесват да ги галите

Друга причина за ухапването може да е, че може да имате котка, която не обича да бъде галена. Не всички котки харесват това. Използвайте езика на тялото на вашата котка, за да решите дали е готова за такъв акт, преди да започнете, ако искате да избегнете тези предупредителни ухапвания.

Най-умната котка в света

3. Знак на привързаност

Любовните ухапвания са изключително популярни сред котките. Това е нещо, което те правят помежду си в знак на привързаност и приемане, така че те ви уведомяват, че ви смятат за част от тяхното семейство. Ако се случи, извикайте и се отдалечете, покажете, че не ви е приятно.

4. Почистват ви

Котките могат да използват грапавите си езици, за да ви почистят по най-приятния начин, но по време на този процес могат също да ви хапят. Но не е агресивно поведение, а част от техния ритуал.

5. Изпитват болка при никнене на зъби

Начин на облекчаване при дискомфорт на никнещи зъби при котката – може да е хапането. През този период, котките ще дъвчат всичко, до което се докопат - включително и вас!

Това е страхотна възможност да ги научите, че вашите пръсти не са за тях, като им дадете вместо това играчки за дъвчене.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Лошо е за вас, за котките и за кучета: не можете да правите това в двора

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Намислете си число от 1 до 20 и вижте КЪСМЕТЧЕТО си за май месец

Таро хороскоп за месец МАЙ за всяка зодия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно