Защо котките крият лапите си под тялото?

2936
Защо котките крият лапите си под тялото?
Снимка: iStock

Котките са очарователни същества с безброй поведения, които често ни заинтригуват и забавляват. Един особен навик, който много собственици на котки може би са наблюдавали, е склонността им да крият лапите си под тялото. Това поведение не е еднакво за всички котки, но е доста често срещано и може да се отдаде на комбинация от инстинктивни, социални и физиологични фактори.

Една от основните причини, поради които котките крият лапите си под тялото, е свързана с тяхната еволюционна история. Котките са естествени хищници и в дивата природа те разчитат на острите си нокти за лов и самозащита. Като прибират ноктите си и прибират лапите си под тялото, котките може би инстинктивно защитават тези жизненоважни инструменти. Скриването на ноктите им помага да ги запазят остри и готови за употреба, когато е необходимо, независимо дали става въпрос за катерене, улавяне на плячка или самозащита. Това поведение е дълбоко вкоренено в техните инстинкти, предадени от поколения диви предци.

Топ 10 на едни от най-красивите породи котки

Друга причина за това поведение е свързана с чувството на котките за уязвимост и доверие. Когато котката прибира лапите си под тялото, това може да е знак, че се чувства спокойна и комфортно в средата. В дивата природа проявата на уязвимост може да привлече хищници, затова котките инстинктивно се опитват да изглеждат по-малко заплашителни. Скривайки лапите си, те може да сигнализират на други котки или животни, че не искат да навредят и се чувстват спокойно в заобикалящата ги среда.

Освен това котките са известни със своите ритуали за обгрижване и прибирането на лапите им под тялото може да бъде начин да се улесни тази рутинна грижа за себе си. Котките се грижат старателно за себе си, като използват устата и езика си, за да се почистват. Като прибират лапите си под тялото, котките имат лесен достъп до козината си, което улеснява почистването на труднодостъпните места.

Топ 10 на най-сладките породи котки

Социалният аспект на това поведение също играе роля. В домакинство с много котки или в присъствието на други животни прибирането на лапите под тялото може да бъде жест на подчинение. Котките могат да заемат тази поза, за да дадат знак на другите котки, че не представляват заплаха и са готови да поддържат мирно съжителство.

Макар че тези обяснения хвърлят светлина върху причините, поради които котките скриват лапите си под тялото, важно е да се помни, че отделните котки могат да проявяват разлики в поведението си. Фактори като личност, околна среда и минал опит могат да повлияят на действията на котката. Като собственици на котки, наблюдаването и разбирането на тези поведения може да задълбочи връзката между хората и техните котешки спътници, позволявайки по-обогатяващи и хармонични взаимоотношения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com