Защо кучетата лаят само определени хора?

4263
Защо кучетата лаят само определени хора?
Снимка: iStock

Кучетата винаги са нащрек, когато някой нов субект се появи на сцената. Но понякога те веднага започват да ръмжат или лаят по някои хора, а по други не. Тази моментна проява на темперамент може да показва агресия, отбранителна позиция или просто някаква форма на тревожност. Но защо те имат различни реакции в зависимост от индивида? Обяснява "Локално", цитирано от БГНЕС.

1. Неизвестното е страшно.

Бебешкият плач разстройва кучетата – защо ?

Собствениците на кучета, които имат и деца, със сигурност са забелязали, че техният домашен любимец реагира, дори сякаш се разстройва, ...

Най-честата причина кучето ви да реагира зле на определени хора е, че преживява нещо ново. Ако кучето не е правилно социализирано, всяко излагане на непознати – и с това куп нови миризми, гледки и поведение – може да изглежда опасно за животното. Дори кучето да е социализирано, то пак може да попадне в ситуация, в която да се чувства притеснено и несигурно за нещо неизвестно.

Следователно кучето е по-вероятно да лае по хора, които притежават непознати характеристики, особено когато става въпрос за миризма и външен вид.

2. Кучетата възприемат някои черти като заплашителни

Хората се различават по размер, характеристики и начин на движение, като всички те могат да изглеждат плашещи за кучето. Сред нещата, които могат да бъдат неприятни, са: аксесоари като шапки и слънчеви очила, които пречат на погледа на лицето на кучето; Кксми по лицето по същата причина; високият ръст; дълбокият глас; специфичният език на тялото, особено директен интензивен зрителен контакт или взиране; силна миризма на дим; кучето може да не хареса вашия шампоан, парфюм, дезодорант или дори храната, която сте яли. Всяка комбинация от тези неща може да накара кучето да се изнерви.

Някои кучета обикновено се страхуват повече от възрастни мъже, защото имат „по-странни“ характеристики от кучешка гледна точка: по-високи са, имат по-дълбоки гласове и – о, не – окосмяване по лицето.

Кучетата с деменция показват любопитна прилика с хората с болестта на Алцхаймер

Кучетата насочват учените към науката за съня при деменция. Когато стари кучета с когнитивни затруднения са наблюдавани в клиники за съ...

ОЩЕ: Бебешкият плач разстройва кучетата – защо?

3. Лоши спомени

Кучетата могат да открият нещо, с което имат негативна връзка, и да се опитват да се защитят. Някои хора може да уплашат кучетата, защото миризмата или външния им вид им навяват лоши спомени. Ако куче е било травматизирано или малтретирано в миналото, то може да лае хора, които им напомнят за техните насилници. Кучетата могат да развият общо недоверие към някои специфични характеристики като пола.

4. Опитват се да защитят собственика си – дори и да не е необходимо

Кучетата могат да защитават собственика си, особено породи като мастифи и териери. По този начин те могат да реагират агресивно на всеки, който "нахлуе" в неговото пространство или се държи по начин, който може да се възприеме като заплаха за семейството му. Поведението, което може да предизвика защитна реакция от вашето куче, всъщност не е задължително да е агресивно: може просто да е внезапна или енергична реакция.

Най-опасните кучета за отглеждане

Кучето освен, че е приятел на човека, може да се окаже и заплаха. Най-опасните породи кучета имат „в сметката си“ десетки ч...

Всъщност кучетата могат да възприемат хората като плашещи, ако правят необичайни движения или издават звуци, като например поставяне на шапка или отваряне на чадър. В допълнение, кучето може просто да ревнува собствениците си и да се държи собственически, ако види приятелски взаимодействия между собственика си и други хора.

5. Те усещат истинската природа на хората

Кучетата често са добри в преценката на характера и няколко проучвания показват, че кучетата всъщност могат да разберат дали човек заслужава доверие или не. Кучетата постоянно наблюдават социалните взаимодействия и са предпазливи за това как другите хора се отнасят към техните собственици. Те са по-склонни да проявят недоверие и да лаят, ако сметнат човека за неискрен. Те дори могат да забележат общото отношение на собственика си към някого.

Нещо повече, кучетата наистина могат да усещат страха – заедно със стреса, вълнението и безпокойството – чрез нашите хормони, отделяни като миризма на тялото. Усещането за тези екстремни емоции може да накара вашето куче да се чувства неприятно и крайният резултат е - лай.

Съвети за собствениците на кученца: Тези грешки не трябва да се допускат при възпитанието на кучето

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо имаме замъглено зрение сутрин?

Как да пием чай правилно?

5 храни, за които да забравите след тренировка

5 храни, за които да забравите след тренировка

Как се пише: убедително или обедително?

Какво никога НЕ трябва да се казва и прави на гробището

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Защо имаме замъглено зрение сутрин?
Защо имаме замъглено зрение сутрин?

Събуждането със замъглено зрение може да бъде досадно или обезпокоително. Когато не сте сигурни какво замъглява зрението ви, лесно е да се чудите...