Бебешкият плач разстройва кучетата – защо ?

3705
Бебешкият плач разстройва кучетата – защо ?
Снимка: iStock

Собствениците на кучета, които имат и деца, със сигурност са забелязали, че техният домашен любимец реагира, дори сякаш се разстройва, когато детето им се разплаче. Факт е, че повечето кучета, когато чуят детски плач, започват да скимтят или лаят.

Според учените четириногите се разстройват в такива моменти, защото изпитват емпатия. Звукът от плача на човешко бебе може да доведе до скок в хормоните на стреса при домашните любимци. До този извод е достигнато след като група от кучета са били изложени на истински бебешки плач, след което тест на слюнката е определил нивата на кортизол в техния организъм.

Съвети за собствениците на кученца: Тези грешки не трябва да се допускат при възпитанието на кучето

Изводите са, че бебешкият плач не само повишава нивата на кортизол, но и кара кучетата да показват физически знаци на повишено внимание, а понякога и сигнали на покорство. Това определено показва наличие на емпатия, т.е кучето се разстройва, защото бебето изпитва дискомфорт и плаче.

Според експерти по кучешко поведение животните улавят енергията, която витае около тях и затова бебешкият плач ги разстройва. Напълно възможно е кучето ви да плаче или лае, когато и бебето плаче, защото не е свикнало с този звук и не знае как точно да реагира. Понякога бебетата плачат толкова силно, че е възможно да раздразнят чувствителния слух на животното. А когато то скимти, лае или вие, всъщност се опитва да покаже, че не се чувства комфортно от наличието на нов шум у дома.

Възможно е и кучето да изпитва ревност. До този момент вашият домашен любимец е бил център на внимание, докато с появата на бебе то минава на заден план или дори това да не е така, подсъзнателно започва да се състезава за вашето внимание с бебето, което вече живее в същия дом.

Какво да правите, ако кучето ви винаги плаче и/или лае, когато детето ви плаче ?

В началото най-вероятно тази гледка ще ви се струва доста умилителна. Истината обаче е, че дори кучето ви да изпитва емпатия към случващото се, то се чувства и разтревожено от новата ситуация. За да започне домашният ви любимец да се чувства добре около бебето и да не плаче всеки път, когато и то плаче, то трябва да го привикнете към плача на детето. Всеки път, когато бебето се разплаче, вземете лакомство и го дайте на домашния си любимец, преди да е реагирал на случващото се. Така четириногият ви приятел ще започне да асоциира плача на бебето с нещо хубаво (получаване на любимо лакомство).

Ако смятате, че вашето куче възприема бебето като конкуренция за вашето внимание, то може да се опитате да го успокоите като го включите в рутинната грижа за детето. Например, когато сменяте памперса, храните бебето или го приспивате, говорете на кучето си и по възможност го галете от време на време. Когато се почувства като част от този процес и види, че получава внимание наравно с бебето, то ще има по-малка нужда да декларира своето присъствие чрез скимтене или лаене. Не забравяйте да давате награди на домашния си любимец, когато се държи добре в компанията на бебето.

Сърдят ли се кучетата?

Няма спор, че кучето и бебето носят положителни емоции у дома. Когато двете са на едно място, ежедневието е малко трудно, но определено не е невъзможно тяхното съжителство. Да, в началото може кучето ви да ревнува и да прави пакости или да се опитва по друг начин да привлече вниманието ви и да си докаже, че все още го обичате, но с правилно поведение от ваша страна, в най-скоро време това поведение ще утихне.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Научете се да пестите: 5 полезни навика, които ще ви помогнат по време на криза

353 балерини поставиха нов рекорд на Гинес (ВИДЕО)

Хитри начини за употреба на хартиените кърпи не само в кухнята

Защо трябва да разпръснете лук в ъглите на стаята - ще се изненадате

Защо водата в аквариума става мътна?

Как се пише: обяснение или обеснение?

Каква е разликата между психолог и психотерапевт?

Какво трябва да пиете, когато ви болят бъбреците - обърнете внимание

Не казвайте на мъжа си: Тази маска за коса с бира върши чудеса

Според науката, ако казвате благородни лъжи, значи сте добър човек

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com