Защо моряците носят раирани горнища и какво символизира броят на райетата?

35380
Защо моряците носят раирани горнища и какво символизира броят на райетата?
Снимка: Getty Images / Guliver

Ако някога сте се чудили защо моряците носят раирани блузи и какво символизира броят на райетата, нека разкрием тайните на морската мода.

Раираната телешка кожа си има своята древна история. Появата ѝ се свързва с моряците от Бретан, които започват да използват ризата през XVII век. Те са я смятали за своеобразен амулет, предпазващ от опасностите на морето: ундините, водните и морските духове. Използването на ризите от моряците обаче вероятно се е дължало на практичност.

А ризите с туника на райета стават популярни благодарение на френския флот през XIX век. Тъмните ивици на ризата правели моряка видим на фона на белите платна, а те го карали да се откроява на морската повърхност, ако се окаже зад борда. Освен това тениската била удобна благодарение на използването на практични материали - вълната и памукът помагали да се поддържа комфортна температура по всяко време на годината.

При въвеждането в Холандия на военноморската униформа, която до известна степен се е запазила във флота и в наши дни: фланелено сако и панталони в стил клеш. Горната риза се превръща в органичен компонент на този комплект. В допълнение към практичността и стилния си външен вид тя продължавала да запазва определена значимост, изразяваща се например в броя на райетата.

Първоначално фланелката имала 21 ивици, които символизират броя на най-важните победи на Наполеон. Калпакът имал бели ивици, които в комбинация със сини ленти символизирали цветовете на знамето на Свети Андрей. Впоследствие броят им е намален на 13, което се свързва с броя на морските битки, в които е участвал морякът.

Смята се също така, че всяка ивица върху телешката кожа на моряка символизира всяка изминала година от службата му в морето - оказва се, че това е не само стилен елемент, но и показател за професионализъм и опит.

Освен това истинската телешка кожа се характеризира с липсата на предна страна, така че не може да се носи наобратно.

Днес раираните ризи от телешка кожа са популярни не само сред моряците, но и сред модата по целия свят: с тяхна помощ е лесно да се измисли уникална и разпознаваема визия. Те са се превърнали в символ на морския стил и се асоциират с приключенията, свободата и морето. Ако искате да добавите морски чар към гардероба си, не забравяйте да си купите модна телешка кожа на райета.

За да създадете женствен и романтичен аутфит, комбинирайте раирана тениска с пола до земята и обувки на ток. Бомбър или стилен шопинг може да завърши визията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com