Защо не се ходи в понеделник на гробища?

33283
Защо не се ходи в понеделник на гробища?
Снимка: iStock

Посещението на гробищата е обичайна практика за много хора, когато искат да отдадат почит и уважение към паметта на близки им покойници. Трябва обаче да се помни, че съществуват правила и ограничения, които трябва да се спазват. Например, мнозина вярват, че има определени дни, когато не трябва да се ходи на гробище.

Кои са тези дни и дали това изобщо е вярно?

Според някои хора, понеделник, сряда и петък са дните, в които не бива да посещавате мъртвите. Но църковните служители имат следния отговор на това мнение: може да посетите гроба на близък покойник, ако изпитвате такава душевна необходимост, всеки ден от седмицата и по всяко време на деня. Няма директни забрани за това, защото е нормално всеки човек да има свои собствени обстоятелства, с които трябва да се съобразява.

Колкото до понеделника, срядата и петъка – това са обичайните дни, в които вярващите православни християни постят през цялата година, без да е задължително. Очевидно някои просто бъркат постните дни с такива, които според тях са нежелателни за посещение на гробища.

При това, за вярващите има дни, в които е много важно да присъстват в храма. Вероятно това е причината, поради която е възникнало мнение, че е забранено да се ходи на гробище на свещени празници - но всъщност това не е така. Дори в такива дни можете да посетите гробището, просто е по-добре да го сторите след службата в църквата.

Защо се ходи на гробищата на Томина Неделя?

Например, поради тази причина православните християни обикновено не посещават гробищата в Страстната седмица преди Великден, на самия Великден и на Петдесетница. Съществува и традиция да не се посещава гробището след залез слънце до сутринта на другия ден. Така явно се отчита психическото състояние на човек, който обикаля между гробовете – тези домове на умрели хора, в тъмнина и мрак. Очевидно той трудно ще изпита почтителност към паметта на покойниците, а по-скоро боязън и страх поради мрачната и злокобна околна атмосфера.

Бременните и кърмещите жени също нямат забрана да посещават гробището. Единственото нещо, което може да направи необходима такава забрана, са евентуалните силни негативни емоции, нормални и естествени за такова място - те може да доведат до нежелани последствия. Но ако една жена се чувства добре там и не изпитва стрес, тогава няма основание да се налага забрана за посещение на гробището.

Правила

По начало не бива да забравяме, че гробището е място за почит към паметта на мъртвите. Поради тази причина е необходимо да проявяваме уважение и да се въздържаме от шумни и силни изяви.

Второто важно правило е, че не трябва да ходите на гробището под въздействието на алкохол или наркотици. Това е не само неуважително, но и рисковано.

Позволено ли е да се ходи на гробища преди Великден?

Също така, може да се отправят няколко елементарни препоръки, които ще ви помогнат да не нарушавате правилата и да не безпокоите ненужно другите близки на починалите.

Опитайте се да не посещавате гробището на празници, когато има голям брой посетители.

Поддържайте чистота и ред на мястото на погребението - това показва уважение към паметта на покойния.

Оставяйте цветя и други подношения на определените места и не забравяйте да почиствате след посещение. Свежите, току-що донесени цветя се оставят – но когато дойдете следващия път, е желателно повяхналите да бъдат отстранявани.

Помнете, че посещението на гробище е възможност да почетем паметта на близки, които вече не са между нас. Ето защо е необходимо да се подходи към този въпрос с уважение и отговорност. Затова е редно да спазваме правилата и препоръките, за да не нарушаваме траурните традиции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Съпруг в депресия: 7 съвета как да му помогнете

5 предимства на това да си егоист, за които всеки удобно забравя

Искате да сте млади и красиви? Добавете този продукт към диетата си

Ако имате изсъхнал козунак - ето какво да направите с него

Как трябва да съхраняваме козунаците, за да са меки най-дълго време

Какъв брой яйца се боядисват за Великден

Как да боядисаме красиви великденски яйца, на които всички ще се възхищават

Направете това, ако разтегнете връзки или изкълчите ръката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com