Позволено ли е да се ходи на гробища преди Великден?

60447
Позволено ли е да се ходи на гробища преди Великден?
Снимка: БГНЕС

Не всеки знае кога може се ходи на гробище преди Великден. Този ден, когато Иисус е възкръснал, се смята за най-почитания празник в християнството. Той олицетворява победата на живота над смъртта и дава на вярващите духовно пречистване. Великден е предшестван от Великия пост, който завършва с разговяване. Рано сутринта вярващите излизат от службата, носят вкъщи осветени яйца и козунаци и поздравяват близките си с думите „Христос Воскресе“. Празникът се свързва с радост и щастие. Затова на този ден няма място за тъжни мисли за мъртвите.

Разбира се, след зимата е необходимо да почистите гробовете, да подредите оградата, да поставите свежи цветя – защото не е хубаво, ако това място е в безпорядък точно по Великден.

Страстната седмица е последната седмица от Великия пост, който предшества главния църковен празник на християните. В навечерието на най-важния ден за вярващите е строго забранено да посещават гробовете и да ги почистват. През Страстната седмица те се подготвят за празника, почистват къщите си, ходят на църква и спазват последните дни на строгия пост.

В събота стотици християни гледат слизането на Благодатния огън и сами отиват на църква. Чудото на Възкресението изпълва душите на вярващите с благоговение и щастие. Това е радостен празник, който дава надежда на хората. Болезнените мисли за мъртвите трябва да бъдат оставени за по-късно.

Не бива да посещавате гробовете и осем дни след Великден. Въобще, през Великденския период трябва да се настроите на положителни емоции - а не да се отдавате на униние или тъга.

Разбира се, за да отидете на гробовете на близките си не е необходимо специално разрешение - но преди главния християнски празник е редно да се спазват някои правила. Великден е денят на победата на живота над смъртта и това е основната причина за забраната за посещение на гробове по празниците. В църковния календар има специални дни за възпоменание на мъртвите – т. нар. „родителски съботи“. Според православните традиции тогава в църквите се провеждат специални служби. Съботите се наричат ​​„родителски“, защото в миналото починалите, които са отишли ​​при предците си, условно били наричани „родители“. Точно в такъв ден се почистват гробовете преди Великден. Човек може да го прекара в мисли за починали близки – но, преди да посетите гробището, трябва да отидете на църква. Тук вярващите поставят свещи за душите на починалите, пишат паметни бележки, отслужват панихида и се молят. Само след като посетите църквата, можете да посетите гробището и да започнете да почиствате гроба. Той се чисти, подрежда се кръстът или паметникът, поставят се нови цветя, боядисват се огради и пейки. Тук е забранено да пиете алкохолни напитки, да викате силно или да се държите неадекватно. Храна или алкохол не трябва да се оставят на гробовете след почистването въпреки, че тази традиция е много упорита в някои региони. Ако искате човек да бъде запомнен на този ден, тогава е по-добре да дадете тази храна на бедните - тоест на тези, които наистина се нуждаят от нея.

Паметта и молитвата са всичко, което е необходимо за напусналите този свят. Такъв ден е най-добре да прекарате в тишина и размисъл, без ридания и буен плач дори, ако болката от загубата е все още твърде свежа.

Ако по някаква причина човек няма време да отиде до гроба и да почисти в една от „родителските“ съботи, тогава посещението трябва да се отложи за събота в навечерието на Цветница - денят, който бележи началото на Страстната седмица. Когато е невъзможно да се стигне до гробището по уважителни причини, посещението е разрешено в делничен ден, но не и в навечерието на празника.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Цветето, което всеки трябва да има в дома си за Великден - то носи щастие и късмет

Зодиите, които нямат филтър на устата си

3 растения, които влияят положително на психиката ни. Ето защо трябва да присъстват във всеки дом!

С тези подправки агнешкото месо ще се превърне в незабравимо ястие

Как се празнува Великден в различните страни: 9 необичайни традиции

Гозба на деня - Домашно пържено кюфте, царят на българската кухня

Колко ястия се слагат на масата на Великден?

Велика събота 2024 - какво може и какво НЕ може да се прави

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 4 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 4 май /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com