Защо ни се консумира това или онова?

4181
Защо ни се консумира това или онова?
Снимка: iStock

Какво означава желанието за консумация на различни храни или напитки?

1. Желание за боб или ориз – значи ни липсват достатъчно белтъчини (протеини). Определени аминокиселини, от които имаме нужда, да речем, лизин и метионин, не могат да бъдат образувани в човешкия организъм, затова се налага да се набавят от храната. Бобовите растения съдържат лизин, а пшеницата, оризът и царевицата изобилстват на метионин. И ако в момента жадувате за някой от тези хранителни продукти, очевидно на вашия организъм му липсват белтъчини. 

Диетични продукти, с които да залъжем чувството за глад

Има дни, в които постоянно ни се иска да ядем – на всичко отгоре, фактически без да сме гладни кой знае колко. Но преяждането е ...

2. Искаме люто – имаме нужда да се „охладим". В страни с горещ климат са направо влюбени в невероятно пикантна, люта храна. Причината за тази страст е, че такива подправки, най-вече лютите чушки, предизвикват силно изпотяване и така предпазват човешкия организъм от прегряване. Капсаицинът, който изобилно се съдържа в пикантните храни, активизира рецепторите в устната и носната кухини, а те отговарят за терморегулацията – тоест, именно те принуждават човек да се поти и така да се освободи се от прекомерната и излишна топлина.

3. Млякото в чая редуцира танините. Независимо от многобройните реклами под път и над път, черният чай далеч не е толкова безобидна напитка. Също както и кафето, той включва в състава си танини. Те представляват фенолни съединения, насищащи тези напитки със затягащи свойства и горчивина. За щастие има начин да смекчите горчилката както на чая, така и на кафето и да защитите стомаха си от излишната активност на танините – чисто и просто добавете мляко към напитката. То намалява активността на танините.

4. Джинджифил - проблеми със сърцето. Джинджифилът е изключително здравословна подправка. Той ще помогне да се избавите от гадене, ще успокои донякъде кашлицата и ще намали негативните усещания при главоболие. Но все пак, даже такива хора, които не страдат от горните неразположения, понякога изпитват желание направо да гризат джинджифил. Според изводите от някои проучвания той забавя съсирването на кръвта, което съсирване е в състояние да причини сърдечни пристъпи. Също подсилва сърдечните мускули и сваля нивата на холестерола.

5. Кафе вместо болкоуспокояващи (аналгетици). Ако ви боли глава, не е зле смисъл да изпиете чаша кафе. Кофеинът облекчава главоболието и дори в някои случаи предотвратява появата му. Медиците са единодушни относно рисковете при честата консумация на кафе – но също така, повечето са съгласни, че можете да пиете две чашки на ден без риск за здравето. Кофеинът се бори с физически неразположения и най-вече с емоционалния дискомфорт; този естествен стимулант е крайно ефикасен в ранните етапи на депресия. 

5 храни и напитки, които е по-добре да не приемате с празен стомах

Понякога се събуждаме с такъв апетит, че почти не забелязваме какво ядем и не се замисляме дали има много калории и дали наистина ни па...

6. Влюбени в шоколада. Откакто европейците открили рецептата за шоколад с мляко, светът бил обхванат от огромна, кажи-речи любовна, страст към всевъзможни шоколадови изделия.

Някои специалисти свързват „шоколадовата треска" с веществото анандамид.То е сходно с психоактивната съставка в марихуаната канабинол. Анандамидът облекчава умора, подобрява настроението. Все пак, за да се постигне ефект, чак подобен на марихуаната, ще трябва да се изяде поне килограм шоколад. С две думи: не опитвайте!

Внимание! Статията носи информативен характер и не може да служи като указания за диагностициране или лечение!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

7 грешки, които често се допускат на първа среща

Всичко, което трябва да знаете за мъжа Телец

За жените над 40 години - тази мода им сваля по някоя друга година

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

10 неочаквани начина да използвате домакинско фолио

20 необичайни начина да използвате парче сапун

Щипка на прозореца? 7 лайфхака, за които може би не знаете

Как да боядисаме яйца за Великден без химия: Начините, за които никога не сте чували

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно