Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо при повечето хора се разпадат картофените кюфтета, а не остават цели?

29 ноември 2023, 09:00 часа

Картофените кюфтета са просто ястие, което може да се направи дори от вчерашното картофено пюре. Трябва само да увиете месната плънка в нея и да я запържите. Но много често се случва продуктите да се разпаднат и да се напукат точно в тигана.

Защо не винаги е възможно да се приготвят качествени картофени кюфтета? 

1. Неподходящ сорт картофи

Ще можете да приготвите перфектните кюфтета от картофи, които имат достатъчно нишесте. Това са предимно жълти и бели сортове. Стават доста плътни и пухкави пюрета.

2. Твърде рядко картофено пюре

Ако картофеното пюре е много течно, няма да е възможно да направите наистина висококачествени кюфтета от него, защото те просто ще се разпаднат. Следователно излишната течност трябва да се отцеди.

Рецепта за НАЙ-вкусните картофени кюфтета

3. Недостатъчно количество течност

Не трябва да има много течност, но липсата й също не е добре. Пюрето трябва да е достатъчно влажно, за да можете лесно да направите кюфтетата от него. Затова трябва да добавите достатъчно мляко и масло. В противен случай ще се появят пукнатини и продуктите ще се разпаднат.

4. Картофите трябва да се варят с кожата

За да е гъсто и ароматно картофеното пюре, а картофите да имат добър вкус, е необходимо да се варят с кожата. Ако обелите картофите и ги нарежете на парчета, лепкавата нишестена текстура ще се наруши.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес