Защо проверяват японските ученички дали носят бельо?

23689
Защо проверяват японските ученички дали носят бельо?
Снимка: Getty Images/Guliver

Много хора познават японския училищен живот от аниметата и телевизионните сериали със симпатични училищни униформи, вълнуващи уроци и романтични моменти.
Реалността на училищния живот в Япония обаче може да бъде доста различна. Строгите правила, стриктното поведение и наказанията за най-малките нарушения създават страх и тревога у децата.

„Не се отличавай, бъди като всички останали“ е основното правило, което японското общество следва. Едно от проявленията на това е задължителното носене на училищни униформи в японските училища, като се започне от началните класове. От детството до петгодишна възраст японските деца могат да се смятат за най-свободни и щастливи, тъй като нямат почти никакви задръжки, докато не постъпят в училище.

Все още има много строги ограничения, които се отнасят до външния вид на учениците. Панталоните трябва да са строго бели на цвят. Косата - черна, без значение дали сте с нюанс от раждането, и без никакви прически. Веждите също не могат да бъдат скубани. Грим? Дори слънцезащитният крем и балсамът за устни са забранени. И това са само някои от правилата, които се следят стриктно.

Учителите извършват строги проверки на външния вид на учениците, които понякога стигат до крайни мерки, като например издърпване на презрамките на сутиените на момичетата и отваряне на долните копчета на момчетата, за да се види дали са цветни. Тези, които нарушават правилата, може изобщо да не бъдат допуснати в класната стая. Понякога ограниченията са толкова абсурдни, че пораждат съмнения за нарушаване на човешките права.

Тайните за красива кожа на японките, които да приложите у дома

До 80-те години на миналия век в много японски училища дори се проверявало бельото на момичетата. Това се правело с цел безопасност и предотвратяване на насилието и тормоза сред учениците. Учителите проверявали дали ученичките носят ярко оцветено бельо или дори дали изобщо носят бельо, за да се избегнат евентуални провокации или проблеми.

Това до голяма степен се дължело на бурните продажби на носено бельо от непълнолетни момичета. Но къде се коренят корените на този ужас?

Японската култура често сексуализира образа на ученичката, изобразявайки я в дребни поли и блузки, под които се подава бельо. Този образ се използва широко в различни медийни проекти - от музикални клипове до еротични филми за възрастни.

Идеята за сексуализиране на младите момичета става много популярна и преди няколко десетилетия в Япония се появяват магазини, в които се продават ученически униформи и бельо.

Освен това се появява нов фетиш за манията по бельото, наречен „буру-сера“. Появяват се магазини за продажба на женски училищни дрехи, включително бельо.
И ако първоначално всичко в тях било изключително ново, с течение на времето търсенето на дамски дрехи втора употреба започнало да расте и започнало да се предлага и бельо с ефект на „износеност“. Някои продавачи дори искали от служителките си да носят бельото, преди да го продадат.

Искате промяна в живота си? 4 древни японки правила за щастие

Когато младите момичета научили за това, те започнали да продават бельото си, за да печелят допълнителни пари. Въпреки че този бизнес се считал за незаконен и мръсен, той ставал все по-популярен. В някои случаи това можело да доведе до негативни последици, когато информацията за продажбата на употребявано бельо стигнела до полицията.

Въпреки че продажбата на такова бельо е официално забранена, някои ученички все още се занимават с незаконния бизнес, като печелят пари от продажбата на бельото си. Въпреки забраните, явлението продължава да съществува поради търсенето от страна на японците.

А някои училищни власти продължават да проверяват за бельо ученичките в опит да защитят тяхното морално и физическо здраве.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 31 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 31 май /валутен калкулатор/

4 признака, че имате късмет с партньора си

Грешката, заради която дрехите миришат лошо след пране

Кои черти на лицето показват характера на човек?

11 навика, които ви обричат на бедност

7 забранени зони за поставяне на освежител на въздуха у дома

Топ 10 стари български поговорки, които носят дълбок смисъл

Никога дори наум не си казвайте тези 15 фрази, защото ви изяждат отвътре

Ако сте необвързани и търсите сродната си душа, прочетете тази притча

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com