Защо редовният секс е толкова важен в една връзка?

12320
Защо редовният секс е толкова важен в една връзка?
Снимка: iStock

Колко важен е сексът в една връзка, варира при различните двойки, но има общи отговори - редовният секс е важен, защото осигурява пряк обмен на енергия, освежава и затвърждава емоционалната връзка и носи многобройни ползи за здравето. Но какво означава редовен секс е различно за различните двойки. Ако се притеснявате, че правите по-малко секс, отколкото трябва, или че връзката ви се основава само на секса, отговорите на въпроса колко важен е сексът в една връзка и колко често трябва да го правите. Отговорът на този въпрос можете да намерите само с партньора си, а не като сравнявате навиците си и динамиката на отношенията на други двойки.

Изследователите потвърждават, че редовният секс увеличава интимността, намалява стреса, регулира кръвното налягане и дори понижава процента на разводите. Въпреки че няма правила, които да важат за всяка двойка, ние споделяме прозрения и знания.

Редовният секс облекчава безсънието и предотвратява преждевременна смърт

Ако се чудите дали една връзка може да оцелее без секс, отговорът е - да. Сексът невинаги е необходим, но значението му не е пренебрежимо малко. Ако обичате да опростявате нещата, като мислите в проценти, нека го кажем така - редовният секс е 50 процента важен в стабилните и здрави връзки, в които двойките имат удовлетворяващ сексуален живот. Той има по-голямо значение във връзки, в които сексът е проблемен, защото се превръща във фокус на всички проблеми, в точка, в която се натрупват разочарования, в спусък за всички други неудовлетворения, и по-малко (или никакво) във връзки, които са платонични или наблягат на друг тип отношения. 

Важността на секса също варира при отделните хора - някои смятат, че сексът е абсолютно необходим и никога не биха се задоволили с връзка без секс или с малко секс, докато други смятат, че другите видове интимност в една връзка са по-важни. Също така нагласата за това колко важен е сексът, както и честотата на редовния секс, може да се промени с възрастта (и продължителността на брака).

Това, което прави редовния секс важен за повечето двойки, е усещането за близост, показването на привързаност (докосването като език на любовта), удоволствието, което сексът доставя, желанието за потомство, усещането за желаност и по-голямо самочувствие, облекчаване на стреса. По-честият секс е свързан с по-голяма привързаност между партньорите - а когато двойките изпитват по-голяма привързаност, е по-вероятно да правят секс по-често.

Емоционални и психологически ползи от по-честия секс

Редовният секс подпомага здравата връзка по няколко начина - по време на секс се освобождава хормонът окситоцин, който засилва чувството за връзка и задълбочава емоционалната близост. Сексът в една едни отношения повишава нивото на ангажираност и емоционална връзка, а изразяването на любовта чрез секс увеличава вероятността двойката да остане заедно - и в резултат на това се свързва с по-нисък процент на разводите.

Освен това сексът може да повиши самочувствието и да намали чувството за несигурност (и за двамата партньори), което води до по-позитивно възприемане на себе си. Химията, която се освобождава по време на любовната игра, повишава нивата на щастие, намалява раздразнителността и депресията и насърчава чувството на задоволство и спокойствие. Редовният секс помага за справяне със стреса, тъй като понижава нивото на хормоните на стреса (кортизол и епинефрин), като ефектът се усеща от организма през целия следващ ден. Оргазмът предизвиква отделянето на хормона пролактин, който подобрява качеството на съня, така че редовният секс спомага за по-добра нощна почивка.

5 неочаквани ползи за здравето от секса

Физически ползи от редовния секс

В допълнение към емоционалното и психологическото благополучие редовният секс носи и физически ползи. Сексът е физическа дейност, форма на упражнение, която може да бъде много интензивна - по-честият секс означава по-добра физическа форма. Според изследователите сексуалната активност е равна на умерена физическа активност, като бързо ходене или изкачване на стълби, а движенията по време на секс могат да стегнат мускулите на корема и таза. По-добрият мускулен тонус на таза подобрява контрола на пикочния мехур при жените и също така може да ви помогне да отслабнете. Тридесетминутната сексуална активност изгаря около 200 калории, а хормоните, отделяни по време на секс, намаляват чувството за глад и подпомагат отслабването.

Редовният секс влияе и върху когнитивните способности и растежа на нови мозъчни клетки и се свързва с по-добра памет при хората над 50 години. Сексуалната активност оказва влияние дори върху имунитета - сексуално активните и задоволени хора са по-малко податливи на настинки и грип. Ендорфините, чието производство се стимулира от сексуалните дейности, поддържат чувството за благополучие и спокойствие и оказват влияние за намаляване на мигрената и болките в гърба.

Какво означава да правите редовен секс?

Изследванията разкриват, че честотата на секса е по-малко свързана с общото благосъстояние, отколкото с нивото на удовлетвореност и близост, които партньорите изпитват. По-високо ниво на удовлетвореност и благополучие е регистрирано във взаимоотношенията, в които двойките правят секс веднъж седмично, в сравнение с тези, които правят секс много по-рядко, а подобрение във взаимоотношенията се наблюдава, когато двойките започнат редовно да практикуват секс веднъж седмично. При по-честите сексуални контакти обаче не се наблюдава по-високо ниво на благополучие и удовлетвореност, а по-скоро леко понижение на това ниво.

Така че най-общият отговор е да правите редовно секс веднъж седмично и това може да изглежда като постижима цел (освен ако апетитите ви не са по-големи, така че това да не ви е достатъчно). Но честотата на секса може да бъде повлияна от многобройни фактори, така че в определени периоди от живота няма да можете да правите редовен секс или изобщо няма да го правите - поради заболяване, бременност и раждане, т.е. физическо състояние, както и психологическо състояние, което е свързано с физическото.

Хората търсят интимност чрез физическо докосване, чрез секс. В една връзка невинаги е лесно да се поддържа редовен секс, а нивото на сексуалното желание може да намалее с течение на времето. Важното е вие като двойка да следвате собствената си динамика и да се адаптирате към ситуацията или етапа от живота, в който се намирате. Докато имате сексуални контакти, които са удовлетворяващи и интензивни, вие сами определяте какво е редовен секс за вас, т.е. колко често трябва да го правите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се почиства запушена цедка на кафемашина?

Кои са най-известните участници в Първата българска легия?

Каква е била традиционната българска закуска в миналото?

Каква е основната разлика между белка и златка?

Каква е основната разлика между винена и гроздова ракия?

От коя фолклорна област идва правото хоро?

Защо жените получават синини по краката без причина?

Опасни растения за котките, които се намират във всяка цветна леха

5 начина, по които социалните мрежи убиват любовния ви живот

Кои са късните пролетни цветя?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com