Защо самосъзнанието е едно от най-важните лидерски умения?

1871
Защо самосъзнанието е едно от най-важните лидерски умения?
Снимка: iStock

Лидерството не се ограничава само до това да имате пряк авторитет или власт. Това е качество, което се култивира. То може да липсва при някои хора, които са на мениджърски позиции и да се откроява ясно при всеки, който излъчва влияние в живота на другите.

Когато някой е лидер, само по титла, всички страдат. Но когато някой смеси лидерството и самоосъзнаването в израз на лична цялост, всичко става възможно.

Красотата на лидерството е, че това е качество, което е достъпно за всеки, независимо от професионалния му ранг, който е приложим за всяка област от живота. Лидерството върви ръка за ръка с това да сме добре осъзнати и да познаваме самите себе си. И това важи за всеки един аспект от нашия живот. 

Самоосъзнаването е компонент на емоционалната интелигентност.

Това е способността да разпознавате собствените си емоции, мисли и ценности и да разбирате как те влияят на вашето поведение. Това означава да сте в унисон с вътрешната си сила, а не просто да преминете през живота като обяснявате как сте жертва на средата си и обстоятелствата си. Помислете за момент какво би било да се доверите на лидер, който няма представа за своите слаби и силни страни и постоянно обвинява другите за провалите си.

Или пък началник да ви бъде човек, който не може да мотивира сам себе си, за да се справи с трудна ситуация и да поведе другите. Или лидер, който се пречупва под напрежение.

Тези така наречени лидери може да имат позиция или звание, което да се нарече лидерско, но да нямат качествата за това.

Истинският лидер се основава на самопознаване, за да разбере своите силни и слаби страни. Смирението е в основата на това, което се нарича „троицата на самосъзнанието“ - познайте себе си, подобрете се и се развивайте. Само когато сте наясно със своите силни и слаби страни, можете стратегически да приложите това знание в полза на вашите обстоятелства. Очевидно искате да се възползвате от силните си страни и да намалите до минимум слабостите си, докато работите за подобряването им. Игнорирането на вашите слабости не съществуват, само ще породи объркване, лицемерие, нелоялност и провал. Точно това самосъзнание вдъхва доверие и лоялност у другите. Когато другите гледат към вас и виждат, че сте уверени в силните си страни, те се вдъхновяват да ви подражават.

Когато видят, че сте смирени за слабостите си, те се научават как да се подобряват без страх и срам. По този начин извеждате силните си страни напред. Вие ставате пример, на който хората се възхищават и  следват, а не кух мениджър, на който да се подчиняват сляпо.

Източник: yourtango.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Вече не е антитенденция: 6 решения от 2000-те, които отново са на мода

Как нещата втора употреба ще ви донесат неприятности в живота?

Кога да признаете любовта си на един мъж и как да го направите без думи?

6 невидими на пръв поглед признака, че сте попаднали в лапите на женкар

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Възглавница за качествен сън: Полезни съвети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com