Защо се получава конденз по прозорците сутрин?

2336
Защо се получава конденз по прозорците сутрин?
Снимка: iStock

Образувалият се конденз по прозорците сутрин в студените зимни дни не само скрива пейзажа, на който искате да се насладите, ако от дома ви се разкрива приказна гледка към планината. Кондензът означава влага, а тя неминуемо е свързана с повишена опасност от мухъл и плесен, формиране на нездравословна среда и всички произтичащи рискове от това.

Световната здравна организация категорично определя прекомерната влага, плесен и мухъл, като „заплаха за здравето“ особено за деца, възрастни хора, страдащи от хронични заболявания или от дихателни проблеми. Обитателите на изпълнени с влага и мухъл жилища и сгради са изложени на повишен риск от респираторни симптоми, респираторни инфекции, алергичен ринит и астма.

Влагата може да попие в строителните материали около прозореца, които се превръщат в чудесен източник на храна за вредители като термити и мравки. Не искате термити в стената в дома си, нали?

Ето защо научаването на причините за образуване на конденз по прозорците сутрин и най-вече информираността как да избегнем това са от ключово значение, тъй като се явяват грижа за здравето на цялото семейство.

Опасен ли е кондензът по прозорците и как да го отстраним?

Конденз по прозорците сутрин – причини за появата му

Може да наблюдавате конденз както от външната страна на прозорците, който трудно би увеличил нивото на влага в дома и създал значителни здравословни рискове, така и конденз от вътрешната страна на прозорците, който неминуемо води до повишаване на влагата в стаята и поражда риск стените ви, а и мебелите, пода и самите прозорци да се украсят с мухъл, вреден за здравето. Учените дори определят конденза като по-вреден от влагата в дома, защото представлява застояла вода, рай за бактерии и микроорганизми.

За образуването на конденз по прозорците сутрин са необходими две неща – влажен въздух и студена повърхност, като и двете ги имаме в наличност в дома си през зимата. Стъклата са студени, а влагата е във всеки дом, тъй като се поражда от поливане на цветя, къпане, сушене на дрехи в стаите, готвене в дома и дори от дишането ни.

Познавайки причините за поява на конденз по прозорците можем да ограничим или преосмислим някои наши навици и действия, които увеличават риска от конденз като например да готвим на включен абсорбатор или на котлон на терасата, а не в кухнята, да инсталираме вентилатор в банята и да не оставяме вратите отворени след къпане, да инвестираме в сушилня и да забравим за просторите в хола и т.н., но не можем да спрем да дишаме, нали, а дишането също допринася за повишаване на нивата на влага в дома. Така че ни трябва и друго решение освен посочените, с което да се отървем от вредния конденз по прозорците сутрин.

Как да премахнете конденза от прозорците и дограмата?

Конденз по прозорците сутрин – как да се справим с него?

След като изредихме простичките решения за справяне с конденза и редуциране на появата му следва да погледнем и по-мащабните, които изискват обаче време и инвестиция, но са и по-ефективни и работещи от това да не поливаме цветята в дома си.

  • Осигурете висок клас качествени влагоуловители, които са отлично решение за намаляване на нивата на влага в дома тоест и на конденза. За да имат ефект обаче, съобразете броя и вида им с квадратурата на жилището, не може да очаквате едно малко уредче да се справи с влагата в жилище от 200 квадрата.
  • Ако не считате, че ще измръзнете, използвайте банята на отворен прозорец. Това е по-хард решение от отварянето му след душ, но е в пъти по-ефективно, тъй като реално влагата напуска дома ви мигновено след появата ѝ.
  • Покрийте всички възможни студени повърхности като тръбите за студена вода например с изолация.
  • Не допускайте течове в дома си и се погрижете за тях, дори да говорим не за течащ покрив или наводнение от тръби, а за капки вода от кранчето на чешмата.
  • Изпробвайте ефекта на фолиото за прозорци. Специалистите го сочат като лесен и сравнително евтин начин за значително намаляване на конденза по стъклата.
  • Следете нивата на влажност в дома ви и предприемете незабавни мерки, ако са по-високи от 60%.
  • Инвестирайте в качествена дограма и двоен стъклопакет, които ще ви спестят тревогите, свързани с конденза, а ако вече сте с такива и забележите конденз, време е да се обадите на майстора си.

Особено внимание обърнете на конденза по стъклата на колата ви, тъй като при превозните средства намалената видимост създава риск, далеч по-голям от мухъла в банята.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 5 на най-красивите места в Европа през пролетта

Кой е най-големият полуостров в света

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com