Защо се стряскаме точно при заспиване?

2546
Защо се стряскаме точно при заспиване?
Снимка: iStock

Забелязали ли сте как тялото ви, заспивайки, внезапно е пронизано от кратък спазъм? Какво причинява това неконтролируемо потрепване и дали е възможно да се отървете от него, ще ви кажем в този материал!

Случва се да заспите, едва докосвайки възглавницата, когато изведнъж се събуждате от неконтролируемо потрепване. Със сигурност поне веднъж ви се е случвало! Какво означава това и защо се случва периодично? Нека да го разберем!

Внезапният спазъм по време на заспиване има своето научно наименование - миоклонус. Това е един вид страничен ефект от прехода от будно състояние към етап на сън. Човек заспива бавно, преминавайки от една фаза в друга. Когато заспим, тялото мигновено се отпуска, но мозъкът не винаги е в крак с това. Продължавайки да функционира активно, мозъкът започва да изпраща сигнали до нашата нервна система, че губи контрол над тялото - поради това възниква рязко краткотрайно мускулно свиване.

Забравете за трудното заспиване – трябват ви само 2 минути

Най-често хората, които са подложени на силен стрес или страдат от хронична умора, са податливи на стряскане по време на заспиване. След прекалено натоварен ден мозъкът им продължава да обработва информация и просто не може веднага да премине в режим на заспиване.

Има ли някакъв начин да се справите с треперенето, докато заспивате? Тъй като това е като цяло естествен процес, спазмите не могат да бъдат напълно предотвратени. Въпреки това има някои препоръки, които могат да ви помогнат да заспите по-плавно. За да направите това, трябва да следвате режим на деня, да ходите повече на чист въздух, да правите йога и да правите вани с ароматни масла преди лягане.

Между другото, малките деца се стряскат и мърдат в съня си много по-често от възрастните! Това се дължи на различната продължителност на фазите на съня: ако REM сънят за възрастен обикновено продължава около два часа, тогава за дете отнема един час. През този период мозъкът му продължава да обработва събитията от целия изминал ден, поради което бебето може да се мята, да се усмихва и дори да се мръщи. Това се дължи на факта, че мозъкът на детето тепърва се учи да превключва правилно от бодърстване към сън.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com