Защо шоколадът се е превърнал в храната на любовта? Интересна история

3086
Защо шоколадът се е превърнал в храната на любовта? Интересна история
Снимка: iStock/Guliver

По време на пандемията - може би особено по време на пандемията - нищо не може да спре атаката на рекламите за Свети Валентин. Стоки със всякакви форми и размери за кратко се превръщат в обекти във формата на сърце. Всякакъв вид храна е оцветена в червено или се продава като по-романтична версия на себе си. И все пак, когато искаме да изразим своята страст, много от нас се връщат към традиционния подарък за Свети Валентин: шоколадът, най-добрата храна на любовта, пише британското списание The Economist

Връзката между шоколада и романтиката е трайна. Какаото, основната съставка на шоколада, за първи път придобива социално значение в Централна Америка, където зърната му се използват за ароматизиране на храна и приготвяне на напитки от около 2000 години пр.н.е. Маите и ацтеките търгуват с какао. Съставката също е била елемент на ритуални жертвоприношения, включително тези, свързани с плодородието и любовта. Напитки, приготвени с какао и овкусени с подправки, мед или цветя, се разменят и пият във важни моменти, като например при преговори между ухажор и бъдещия му тъст.

Европейските колонизатори първоначално са били скептични към какаото, но в крайна сметка и те са били съблазнени от него и са отнесли зърната обратно в родните си страни. Отначало шоколадът е била запазена храна за кралските особи и елитите, но скоро е добил популярност. Мнозина са били убедени в енергизиращите сили на шоколада - не без основание, тъй като какаото съдържа теобромин и кофеин - и двете вещества са леки стимуланти.

Викторианците определят окончателно шоколада като храна на романтиката, особено за Свети Валентин. На този ден хората са изпращали сладки неща дори в средновековието. Чарлз, херцог на Орлеан, е написал първата известна любовна поема за Свети Валентин през 1415 г., докато е бил затворен в Лондонската кула („Вече съм болен от любов / моя много нежна Валентина“, пише той на жена си).

Вкусни бутерки с шоколад

Десертите от бутер тесто са предпочитани не само защото са вкусни. Тяхното приготвяне е изключително лесно. Дори най-неопитната домакин...

Но именно Ричард Кадбъри, едноименният основател на британската шоколадова компания, прави Свети Валентин толкова сладък. През 1861 г. Кедбъри излиза с идеята да постави стоките на фирмата си в кутия с форма на сърце, за да победи конкуренцията в навечерието на 14 февруари. Дори след като шоколадите са вече отдавна изядени, влюбените моми могат да пълнят кутиите със спомени и още вкусни лакомства.

Американците заздравяват връзката между шоколада и романтиката с изобретяването на „Целувките“ на Хърши в началото на 20 век. В наши дни нито едно ястие на Свети Валентин не би било пълноценно без шоколадовия фондан – триумф на сладкарското изкуство. (Пандемията има един положителен резултат: тази година повечето от нас законно ще бъдат пощадени от скъп излет до ресторант, пълен със странни двойки – бел.изд.)

Любовта към шоколада не винаги е романтика на равни начала. В Америка и мъжете, и жените купуват шоколад един за друг в деня на любовта, но в Япония се очаква жените да купуват шоколади за своя любим. Корените на традицията се връщат към сладкарите (отново). През 50-те години шоколадови бонбони във формата на сърце се предлагат на пазара като приемлив начин за жените да изразят кокухаку - признание в любовта си - което по това време се счита за неподходящо (мъжете получават своя шанс месец по-късно на „Белия ден“, когато могат да отвърнат на жеста).

Храната на любовта обаче може да замени самата любов. Погледнете внимателно рекламите с шоколад и ще видите, че повечето представят жена, която се наслаждава сама на вкусното си сладко. Почти сякаш шоколадът е заместител на други земни изкушения. Кой се нуждае от мъж - или от секс - когато шоколадът е също толкова сладък?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Вече не е антитенденция: 6 решения от 2000-те, които отново са на мода

Как нещата втора употреба ще ви донесат неприятности в живота?

Кога да признаете любовта си на един мъж и как да го направите без думи?

6 невидими на пръв поглед признака, че сте попаднали в лапите на женкар

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com