Защо сънната парализа ни кара да виждаме призраци?

1651
Защо сънната парализа ни кара да виждаме призраци?
Снимка: iStock/Guliver

Представете си, че се събуждате в пълен мрак и сте парализирани от главата до петите. Опитвате се да крещите, но не можете. Изведнъж осъзнавате, че над вас витае призрак.

Въпреки че това звучи като сцена от филм на ужасите, подобни преживявания, наречени сънна парализа са доста чести, както показва изследване в повече от шест държави.

Сънната парализа е парализа при заспиване или събуждане и засяга около 1 на 5 души. Тя възниква точно когато започвате да се унасяте, но още не сте напълно заспали. По време на този етап от съня вие имате ясни сънища и много реалистични сънища. За да ви попречи да изиграете тези сънища и да се нараните, мозъкът ви временно парализира цялото ви тяло. Понякога обаче се събуждате, докато все още сте под „заклинанието“ на REM парализата, оставяйки блокирани. В известен смисъл будността и светът на сънищата се сблъскват.

Въз основа изследвания, провеждани десетилетия наред, учените разработват теория, с която да обяснят как мозъкът създава тези завладяващи образи. Вместо епични срещи с неземни същества, тези видения отразяват естествени смущения в способността на мозъка да генерира единно усещане за себе си.

Какво означава, когато сънувате, че летите и още тълкувания

Парализата на съня може да причини призрачно усещане на плаване извън тялото или гледане отгоре към себе си. Много култури като Египет и някои части на Италия вярват, че сънната парализа е свръхестествена по природа. Преживяванията извън тялото често се описват като вид „астрално пътуване“, при което азът напуска физическото тяло, пътувайки в паралелно измерение. Но преживяванията извън тялото могат надеждно да бъдат възпроизведени в лабораторията.

Ние просто разрушаваме мозъчна област, наречена „темпоропариетална връзка“ в париеталните дялове (горна-средна част). Тази област помага за изграждането на вашия „образ на тялото“ и е важна за способността ви да правите разлика между „себе си“ и „другите“. Обикновено той е изключен по време на REM сън, поради което чувството ви за себе си се разхлабва докато сънувате.

Според изследване около 40% от всички хора със сънна парализа съобщават, че са халюцинирали по време на епизода. Те често виждат ужасяващи призраци. Подобните на сянка „същества“ обикновено дебнат в ъгъла на спалнята, бавно се приближават към спящия, преди яростно да го задушат.

Когато осъзнаете, че сте парализирани, моторният кортекс в мозъка ви (участващ в инициирането на движение) изстрелва сигнали към тялото да се движи, за да се освободите от парализата. Той също така изпраща допълнителни съобщения до париеталните лобове (точно като имейли, когато копираме допълнителен получател). Тази област на мозъка следи невроните, изстрелващи сигнали за движение, но не открива никакво действително движение в крайниците ви, които са временно парализирани.

Как това ще ви накара да виждате призраци?

Обикновено, когато „виждате“ света от гледната точка на друг човек, вие буквално не чувствате, че напускате тялото си нямате преживяване извън тялото. Това е така, защото активността на тези вериги се контролира от сензорна обратна връзка от вашето тяло и предни области на мозъка.

Но по време на REM сън няма обратна връзка от тялото ви и предните области на мозъка са бавни. Всъщност невроните, които ви помагат да правите разлика между себе си и другите стават твърде активни, което води до разпадане на бариерата между себе си и другите точно както по време на сън. Съответно, простото представяне на „виртуално тяло“ (натрапник в спалнята) може да се прояви като буквално (халюцинирано) тяло с действие и намерения.

3 причини да сънувате един и същи сън

Серотонинът, известен с това, че налаява депресията, се използва от мозъка, за да събуди спящ човек. Но по време на сънна парализа, може вместо това да наводни мозъка ви с това химическо вещество. Това може да задейства така наречения „рецептор за серотонин 2а“, врата, през която серотонинът „говори“ с мозъка. Този рецептор също се възбужда от психеделични лекарства като LSD и псилоцибин, причинявайки „мистични преживявания“.

И накрая, остава голяма загадка защо хората са склонни да виждат безлични сенкипо време на сънна парализа. Това със сигурност допринася за мистерията на преживяването.

Призрачните видения несъмнено са озадачавали ужасените зрители през цялата история. Но сега за първи път започваме да изследваме какво може да се случва в мозъка ни, когато видите призрак. Мозъкът без съмнение е много по-загадъчен, отколкото някога сме си представяли.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

По-здравословен ли е замразеният хляб?

Това е най-скъпият зеленчук в света, съдържа важни витамини и минерали

Как сами да премахнете зъбния камък?

Нудистки плаж в Сардиния организира голи сватби

В кое море се влива река Марица?

Кой е единственият български град на река Тимок?

За да печете на барбекю най-здравословно, спазвайте тези правила

Защо Свети Георги е наречен "Победоносец"?

Ето защо трябва да съхранявате фолиото за храна в хладилника, а не в шкаф

Как се пише: сарма или сърма?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com