Защо треперят ръцете? – топ 5 причини

14747
Защо треперят ръцете? – топ 5 причини
Снимка: iStock

Треперенето на ръцете е едно от най-честите оплаквания, които водят пациента в кабинета на лекаря. Причините за него могат да бъдат както съвсем безобидни, така и да се дължат на по-сложни заболявания, изискващи своевременна диагностика и лечение. Единствено медицинско лице може да потвърди или отхвърли съмненията ви и да ви отговори на въпроса защо треперят ръцете.

5 от най-честите причини, причиняващи треперене на ръцете

Прост тест с двете ръце показа дали сте застрашени от инсулт

В последните десетилетия се наблюдава скок в случаите на инсулт при млади пациенти. Въпреки това преобладаващата част от младите хора с...

1.       Стрес, притеснение, тревожност

Не всеки тремор е патологичен. Стресът, негативните емоции, страхът са  сред най-честите причини, водещи до треперещи ръце. Най-често това е отговорът на въпроса защо треперят ръцете ми. Подобно усещане при страх или напрежение, както и при преумора, може да имате не само в ръцете, но и в цялото тяло. Лекарят ще изключи други причини и ще ви помогне да преодолявате неприятния симптом по-лесно. При подобен тремор е възможно и предписването на леки успокоителни. Не предприемайте самолечение, преди да е потвърдено, че друг отговор на въпроса защо треперят ръцете ми е невероятен и няма подлежащо заболяване.

2.       Диабет

Диабетът е сериозно заболяване, при което се наблюдава подобно треперене на ръцете. Необходим е преглед и предприемане на мерки, преди да се е влошило състоянието. Дори да не страдате от диабет, възможно е да изпитате тремор поради ниски нива на кръвната захар, причинени от недохранване, диета, продължителен глад и други. Това не означава все още, че имате диабет, но консултацията със специалист не е излишна.

3.       Хипертиреоидизъм

Ето защо изтръпват ръцете

Защо изтръпват ръцете е въпрос, който си задават все повече хора. Обикновено този проблем възниква при притискане на нервните окончания...

Повишената функция на щитовидната жлеза е сред най-срещаните причини за тремор. Обикновено симптомът е придружен от потни длани, сърцебиене и други проблеми, които да ви насочат към кабинета на лекаря. Изследването на хормоните ще даде отговора на въпроса защо треперят ръцете ми.

4.       Вредни навици

Ако прекалявате с чашките с алкохол, не търсете отговора на въпроса защо треперят ръцете ми в кабинета на лекаря, а се постарайте да преодолеете вредния навик. Една от най-отличителните черти на алкохолика е именно треморът на ръцете. Злоупотребата с алкохол вреди на здравето и може да доведе до сериозно увреждане на черния дроб и до смърт.

Няколко кафета или напитки, богати на кофеин, особено консумирани на празен стомах, водят до треперене на ръцете, което е видимо. Ако усещате подобен симптом след злоупотреба с кофеин, не търсете друг отговор на въпроса защо треперят ръцете ми, преди да преустановите пиенето на повече от 2 кафета на ден. Изключете от менюто си и газираните напитки, съдържащи алкохол, както и не посягайте към стимулиращите напитки.

5.       Паркинсон

Ръцете издават възрастта

Възрастта на жената се познава най-вече по ръцете и. Да вземем например поп-иконата Мадона. Въпреки, че винаги се намира страхотна форм...

В България броят на пациентите с Паркинсон е около 15 000. Цифрата съвсем не е малка, поради което следва да се посети невролог и да се обърне внимание на треперенето на ръцете. Болестта обикновено засяга възрастните хора, което означава, че тя е в топ 5 отговори на въпроса защо треперят ръцете само в по-зрялата възрастова категория. Младите обикновено няма защо да се притесняват от възможността да имат Паркинсон и те следва да потърсят причините в предходните 4 отговора. Понякога лекарят може да забележи, че треморът е есенциален, но той е в същата група невродегеративни заболявания и е възможно пациент с такъв тремор да развие Паркинсон на по-късен етап. Това означава, че когато се питате защо треперят ръцете ми, следва да се консултирате с лекаря си, за да вземете необходимите мерки своевременно.

Статията има само информативен характер и не замества консултация с лекар!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Гениалността предавали ли се по наследство?

Как се пише: претекст или предтекст?

Изхвърлете това на Велики четвъртък, за да ви върви през цялата година

Направете това на Велики четвъртък за щастие и късмет

Традиция за Великден 2024

Знаете ли как се плете кръгъл козунак?

Защо се боядисват яйцата в четвъртък преди Великден?

Боядисване на яйца 2024 – пълно ръководство от А-Я

Защо задължително се яде агнешко месо за Великден?

Oткъде идва традицията за боядисването на великденски яйца? (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com