Защо трябва да приемаме витамин С и през лятото?

8048
Защо трябва да приемаме витамин С и през лятото?
Снимка: iStock/Guliver

Лятото е сезонът на най-вкусните и полезни плодове и зеленчуци. Но въпреки изобилието им и през този сезон не е изключено да възникне дефицит на витамин С.

Как възниква дефицит на витамин С?

Прекомерна сънливост, намалена работоспособност, суха кожа - с тези признаци тялото ни алармира за недостиг на витамини.
Аскорбиновата киселина или витамин С не се синтезира от човешкото тяло самостоятелно. Тя се абсорбира в тънките черва, след това се метаболизира главно в черния дроб и се екскретира от бъбреците.

Тоест, аскорбиновата киселина влиза в тялото или чрез храната, или чрез прием на добавки. Но дефицитът на витамин С може да възникне дори на фона на балансирана диета, ако човек има инфекциозно заболяване.

Също така дефицитът на витамин С възниква при заболявания на храносмилателната система (ентерит, възпалителни процеси в тънките черва, атрофичен гастрит) и/или след претърпяна операция. Съвременният ритъм на живот (високи нива на стрес и ниски нива на физическа активност) често води до липса на витамин С в организма.

Защо имаме нужда от витамин С през цялата година?

Да, ние се нуждаем от аскорбинова киселина не само в периода на масово разпространение на настинки и ТОРС, но и през лятото.

Тези храни определено помагат за облекчаване на болките в ставите

Диетолозите споделят какво да ядем и от какво е по-добре да се откажете, за да избегнете проблеми със ставите. Без да го забелязваме, ...

Витамин С подпомага синтеза на стероидни хормони и невротрансмитери. Последните са отговорни за предаването на импулси от нервните клетки към мускулните тъкани и жлезистите клетки.

Без витамин С процесите на производство на колаген и карнитин са невъзможни, без тях кожата ни няма да изглежда млада, свежа и стегната.

Също така, аскорбиновата киселина е отговорна за усвояването на желязото, транспортирането на витамините А и Е, стимулирането на жлезите с вътрешна секреция (особено надбъбречните жлези), регулирането на функционирането на нервната система. Тя също така намалява риска от развитие на рак на стомаха и червата.

Когато тялото ни изпитва дефицит на аскорбинова киселина, чувстваме умора, по-често се разболяваме от ARVI, чувствителността ни към студ се увеличава, раните зарастват по-бавно, възможно е кървене на венците. Нарушения на съня, депресия, лош апетит, суха, нееластична кожа - всички тези признаци също могат да показват недостиг на витамин С.

Ако се храните небалансирано, ядете малко пресни плодове и зеленчуци, вероятно имате недостиг на витамин С. Особено ако сте свикнали да задушавате или да пържите храната си - витамин С се разрушава по време на термична обработка. А също и по време на консервиране и дългосрочно съхранение.

Разкрита е тайната – полезен или опасен е витамин C

Хората упорито вярват в това, че витамин C е изключително полезен за организма и е напълно невъзможно да му навреди. Наричан още acкoрб...

Кои храни съдържат най-много витамин С ?

Витамин С е мощен антиоксидант, но може да реализира тези свойства само в значителни дози (6-10 g / ден). Нашето тяло се нуждае от 70-100 mg на ден.

Можете да си набавите аскорбинова киселина от следните храни:

  • чушки
  • броколи
  • ягоди
  • зеле
  • ананас
  • киви

А считаният за най-богат източник на витамин С лимон съдържа само около 35 mg аскорбинова киселина. За да компенсирате липсата на витамини и минерали в организма, е важно да комбинирате приема на хранителни добавки с балансирана диета.

Важно! Дефицитът на витамин С, както и на други витамини, може да се определи само от лекар въз основа на клиничен преглед и лабораторни изследвания. И ако е необходимо, специалистът ще предпише допълнителен прием на витамин С под формата на добавки.
Статията е с информативен характер и не може да замести консултацията с лекар!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Топ 5 на най-красивите места в Европа през пролетта

Кой е най-големият полуостров в света

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com