Защо в Мъртво море няма живот?

19286
Защо в Мъртво море няма живот?
Снимка: Getty Images/Guliver

Знаете ли нещо за Мъртво море? Откъде идва името му, защо в Мъртво море няма живот и още много интересни неща. Подготвили сме ви няколко интересни факта.

Защо в Мъртво море няма живот?

Разположено на границата между Израел и Йордания , Мъртво море е един от най-интригуващите природни феномени на Земята. Заедно с някои микроорганизми и водорасли, това езеро със солена вода е напълно лишено от живот. В него няма водорасли, риби или други същества, открити в или около неговите тюркоазени води.

10 интересни факта за Мъртво море

1. Мъртво море е един от най-солените водни тела на Земята, с почти 10 пъти повече сол от обикновената морска вода. Това е така, защото водата се влива в Мъртво море от един основен приток, река Йордан. След това няма как да излезе от езерото и единственото, което й остава е да се изпари.

Нарастващите горещи и сухи условия в този регион говорят, за големи количества вода, които се изпаряват. Това води до факта, че солта и другите минерали стават все по-концентрирани. Всъщност се смята, че в цялото Мъртво море има около 37 милиарда тона сол.

2. Високото съдържание на сол и минерали в Мъртво море означава, че това водно тяло има мощни лечебни свойства. Това е популярна дестинация за лечение на кожни проблеми като акне, псориазис и целулит, както и мускулни болки и артрит.

Следователно Мъртво море е най-големият безплатен спа център на Земята. То привлича, както туристи, така и местни жители. Въпреки това, ако искате да се поглезите допълнително, ще намерите много лечения в хотелите и спа центровете по крайбрежието му.

Когато Мъртво море отстъпва, се появяват странни кратери

В красивия курорт Ейн Геди в Израел през 60-те години на миналия век почиващите можели да лежат близо до отопляеми басейни и след това ...

3. Лечебните му води са търсени още от библейски времена. Ирод Велики, който царувал между 37 и 4 пр.н.е., построил един от първите в света здравни извори по бреговете му. Според легендата Клеопатра също обичала Мъртво море и използвала продуктите му като част от режима си за красота.

4. Високите нива на сол в Мъртво море означават, че хората могат лесно да плуват на повърхността му поради естествената му плаваемост. Бъркането наоколо като тапа е не само забавно изживяване, но и чудесен начин да се отпуснете, след като видите Йордания и другите най-важни забележителности на Израел.

5. Освен че е изключително солено, Мъртво море е най-ниската точка на земното полукълбо. Повърхността му е на около 423 метра под морското равнище.

6. Магистрала 90, най-ниският път в света, минава по бреговете на Израел и Западния бряг на Мъртво море. Измерва приблизително 393 м. под морско равнище.

7. Слънчевите бани в Мъртво море имат по-малък риск от слънчево изгаряне в сравнение с други дестинации. Това се дължи на местоположението му, което е под морското равнище. В резултат на тази причина, вредните UV лъчи се филтрират през три естествени пласта. Те включват допълнителен атмосферен слой, изпарителен слой над Мъртво море и дебел озонов слой.

Минерали в Мъртво море "разказват" за появата на живот на Земята

На брега на Мъртво море учените откриха за първи път циклофосфати – неорганични молекули, за които се предполага, че са изиграли ...

8. Мъртво море е дом на пещери. От 1947 г. археологическите свитъци от Мъртво море са открити повече от 11 пещери. Те са разположени близо до руините на Кумран на северозападния му бряг. Тези древни ръкописи датират от около 250 г. пр. н. е. до 68 г. сл. Хр.

Те съдържат библейски молитви и текстове, които били ключови за християнството. И все пак свитъците се намират в Израелския музей в Йерусалим.

9. Необичайна особеност на Мъртво море е, че изхвърля малки камъчета и блокове асфалт към повърхността. Древните египтяни използвали това, за процеси на мумификация.

10. Мъртво море е сред най-популярните туристически дестинации и все пак то изчезва с всяка изминала година. Повърхностното му ниво спада с повече от един метър всяка година.

Това се дължи на факта, че водата се отклонява от река Йордан и се извлича от Мъртво море в близост. Израел и Йордания обаче са подписали споразумение, през 2015 г., в което се задължават да инвестират 9 милиона долара за стабилизиране нивото на водата. Така рискът да изчезне това природно чудо намалява в пъти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Знаете ли къде точно се намира островът на Одисей

Какви обичаи се правят през всеки ден от Страстната седмица?

Какви груби грешки правим при печене на хляб в хлебопекарна?

В коя държава е остров Тортуга - известното пиратска бърлога в миналото

При отслабване: кои са най-грубите грешки, които правим?

В близост до България се намират Принцовите острови - ето къде

С този прост трик ще разберете дали яйцето е твърдо сварено

Защо седмицата след Цветница се нарича Страстна седмица

Пожелания за Цветница - кой има имен ден на 28 април 2024

Какво вещае появата на мравки у дома?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com