Защо важни особи абдикират в напреднала възраст?

4254
Защо важни особи абдикират в напреднала възраст?
Снимка: Getty Images / Guliver

Абдикацията става все по-честа в модерната епоха, пише агенция AFP, цитирана от БГНЕС.

Когато 85-годишният японски император Акихито се оттегли на 30 април тази година, това ще бъде поредната от серия исторически абдикации, включващи папата и няколко монарси.

С подобряването на медицинските услуги и техника и увеличаването на продължителността на живота, понятието „оставане на служба за цял живот“ постепенно ерозира и абдикациите стават все по-приемливи и чести.

Ето някои по-известни примера.

Папата

На 11 февруари 2013 г. папа Бенедикт XVI изумява света с изявлението си, че се оттегля поради болест. Така става вторият глава на Римокатолическата църква, който абдикира по медицински причини през последните 700 години. В реч на латински във Ватикана, 85-годишният Бенедикт, роден в Германия, каза на кардиналите, че "поради напреднала възраст" силата му "вече не е подходяща за адекватно упражнение" на поста.

Бенедикт, страдащ от артрит и инсулт, докато е бил кардинал, накрая се оттегли на 28 февруари, което предизвика изблик на емоция от 1,2 милиарда римокатолици в света.

Единственият предишен папа, който се оттегли, защото смяташе, че не може да продължи, беше Селестин V, обикновен отшелник, избран срещу неговата воля през 1294 година.

Кралят на белгийците 

Започва конклавът за избор на папа

Във Ватикана днес следобед започва кардиналският конклав за избор на новият глава на Римокатолическата църква, който ще заеме мястото...

През юли 2013 г. белгийският крал Алберт II обяви на своята разделена страна, че ще се оттегли, като каза, че е прекалено болен и крехък, за да продължи да изпълнява задълженията си. "Аз съм на възраст, която никога не е достигана от предшествениците ми. Моята възраст и здравето ми не ми позволяват да изпълнявам задълженията си, както бих искал", каза тогава 79-годишен монарх, след 20 години на трона на малката европейска държава.

Това беше първата доброволна абдикация в историята на Белгия, която получи независимост от Холандия през 1831 година.

"Трикс": кралица на холандците 

Холандската кралица Беатрикс също се оттегли в тежката 2013 година, но енергичният и популярен монарх не абдикира заради влошено здраве, а по-скоро защото искаше да предаде короната на сина си Вилхелм Александър. 74-годишната Беатрикс заяви в обръщение към нацията: "Аз не се отказвам, защото държавната служба е твърде тежка за мен, а заради убеждението, че отговорността за нашата страна трябва да бъде в ръцете на ново поколение".

Хиляди холандци, носещи оранжеви костюми, перуки и слънчеви очила, наводниха улиците на Амстердам, за да отпразнуват предаването на властта на първия си крал за повече от 120 години.

Папата вече и в Туитър

Папа Бенедикт XVI ще започне да изпраща съобщения в Туитър, използвайки @pontifex като свой личен акаунт, съобщи Ватикана, предаде БГНЕ...

Царуването на Карлос в Испания 

През юни 2014 г. испанският крал Хуан Карлос се оттегли в полза на сина си, като завърши 39-годишното си царуване, което спечели похвала за насочването на страната към демокрация след смъртта на диктатора генерал Франко през 1975 г. Карлос е ходил с бастун след няколко операции на бедрото, но подобно на кралица Беатрикс оправдал абдикацията си с думите, че "по-младото поколение заслужава да влезе на първа линия".

Редки арабски абдикации в Катар 

Също през 2013 г., емирът на богатия на газ Катар, шейх Хамад бин Халифа ал-Тани, абдикира след 18 години на трона - рядкост в арабския свят.

Емирът, тогава 61-годишен, страдал от проблеми с бъбреците, но служители настояваха, че неговата мотивация за оттегляне не е свързана със здравето, а по-скоро е проява на решимост да изведе на преден план по-младото ръководство. Неговият син Шейх Тамим, тогава 33-годишен, пое властта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

5 грешки, които туристите допускат по време на пътуване

Съвместими ли сте? 3 типа сексуален темперамент във връзките

Няма магия: жените с тези качества винаги имат много почитатели

3 неочевидни признака, че шефът ви е психопат

Как да манипулираме манипулаторите?

Има ли прилика: Как е изглеждал истинският султан Сюлейман в живота?

Те крадат младостта ви: 6 навика за красота, които трябва да забравите до 40-годишна възраст

Тези зодии са любимци на всички

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com