Защо всички започнаха да ядат сушени МАЛИНИ и какви са ПОЛЗИТЕ от тях

5125
Защо всички започнаха да ядат сушени МАЛИНИ и какви са ПОЛЗИТЕ от тях
Снимка: iStock

Малините са сред любимите плодове за хапване, особено когато можем да си ги набавим пресни – през пролетта и лятото. Ако все пак искаме да хапваме малини и през по-студените месеци, то сушените са най-удачният вариант, а и се откриват в редица магазини за здравословни храни.

Тях добавяме към закуската – смути, овесена каша, като снак следобед или пък в кремове за торти, десерти, кисело мялко и т.н. – изборът е голям, а те позволяват и експериментирането в кухнята. Сушените малини са богати на калий, магнезий, мед, фосфор, манган, витамин К и други полезни за организма ни вещества. 

Как се прави вино от малини

Ликьорите и вината са едни от най-ароматните алкохолни напитки. В повечето случаи по този показател те "превъзхождат" дори класическите...

Нека видим обаче и какви са ползите от консумирането на сушени малини.

Подобряват мозъчната функция

Малините се полезни за цялостното ни здраве, но конкретно заради флавоноидите в състава си те имат доста благоприятно влияние върху невровъзпалителните процеси в мозъка. Те защитават невроните от подобни възпаления, както и подобряват концентрацията и паметта. Чрез предпазването на невроните се редуцира и рискът от развитието на Алцхаймер, Паркинсон, инсулт и др. сериозни заболявания.

Спомагат при хронични заболявания

Заради високото съдържание на антиоксиданти в тях, малините спомагат при борбата със свободните радикали в организма, като предпазват клетките ни от ракови образувания и развитието на хронични заболявания. Такъв антиоксидант в състава им е например витамин С, те съдържат и елагова киселина – фитохимикал, борещ се с ракови клетки в областта на гърдите, белите дробове и кожата.

Този плод сваля високата захар и холестерола само за 30 минути

Диабетът е състояние, характеризиращо се с високи нива на кръвната захар, с които тялото не може да се справи ефективно. Учените доказ...

При контролиране на кръвната захар

Според учените, малините са от най-добрите плодове за хора, страдащи от диабет тип 2. Дори след процеса на дехидратация, те съдържат малко на брой калории и захари, а това ги прави чудесни за хората, които се стремят към понижаване нивата на кръвната захар. Съдържат в себе си големи количества фибри и полифеноли.

Включват се в анти ейдж грижата

Както казахме, сушените малини са богати на антиоксиданти, а те от своя страна имат действието да се борят срещу пигментации и фотоиндуцирано стареене. 

По-добро храносмилане

Най-вкусното и лесно сладко от малини

Тази рецепта за сладко от малини, е най-лесната, която сте приготвяли, но и освен това е страшно вкусна. Малините са изключително поле...

Отново ще повторим, че сушените малини не са калорични, а освен това са и богати на фибри. Фибрите в тях ще спомогнат за забавяне на преработването на храната, което ще ни задържи по-дълго сити и организмът ще усвои храната правилно. Те са важни за чревния микробиом и спомагат за намаляване риска от заболявания на дебелото черво и ректума.

За по-добро зрение

Малините, независимо дали пресни или сушени, съдържат антиоксиданта зеаксантин, а той е познат със способността си да редуцира вредите от ултравиолетовите лъчи върху зрението.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунака?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com