Защо задължително се яде шаран на Никулден?

7048
Защо задължително се яде шаран на Никулден?
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

Декември е най-празничният месец през годината. Месец, който ни събира около масата не само за светлите коледни празници. Празничните трапези започват с Никулден – деня, посветен на рибаря и мореплавателя, както и на банкера, на който съвсем очаквано на трапезата задължително присъства рибата и то не каква да е, а шаран по стара традиция. А знаете ли защо задължително се яде шаран на Никулден (6 декември)?

Защо задължително се яде шаран на Никулден?

Стара легенда разказва за светеца Свети Николай Чудотворец, архиепископ Мирликийски, когото почитаме на празника, и за верния му слуга и спасител – шарана. Именно тази легенда се превърнала в първопричината на Никулден на масата да се отдава особено значение на шарана и той задължително да присъства, като при това по традиция е пълнен или загърнат в тесто. Естествено днес разнообразието от рибни прдукти и  морски дарове е пословично и мнозина могат да изберат друга риба за празничната никулденска трапеза, но шаранът е класика, традиция и онази риба, с която дедите ни са отбелязвали светлия празник. Легендата разказва за чудния начин, по който шаранът спасил светеца, докато плавал с лодката си в открито море по време на буря, пробила лодката. Не друга риба, а именно шаран спасил от сигурна гибел Свети Николай, като запушил пукнатината в плавателния съд. Така на 6 декември – Никулден, празника на светеца, принасяме в жертва именно шаран за здраве и благоденствие.

Още: Освен шаран - коя риба е най-подходяща за Никулден

Интересни традиции и поверия, свързани с приготвянето на никулденския шаран

Любопитно е не само да знаем защо задължително се яде шаран на Никулден, но и как трябва да го приготвим по стара традиция. И тук не визираме дали пържен, печен или пълнен, а какви са ритуалите, които се изпълнявали, какво казва народното поверие и какви обичаи сме наследили, свързани с вкусния шаран, приготвян за празника. Според поверията и традициите:

По рецепта на баба за един светъл Никулден: Вкусен никулденски рибник с шаран

  • Шаранът трябва да е пълнен, за да е пълна къщата с всичко нужно и пълно сърцето с обич и щастие.
  • За да имаме късмет и здраве през годината, костите на рибата, символ на спасението на светеца, не трябва да ги изхвърляме в кош. Те могат да бъдат изхвърлени в течаща вода – река, море, за да отнесе водата всичко лошо далеч от нас, или заровени в земята, за да заровим лошото и то да не застигне дома ни.
  • Поверия се предават от уста на уста от поколение на поколение и за люспите на рибата, която традиционно приготвяме за Никулден. Счита се, че падналата на земята люспа от шаран вещае болести и несгоди особено ако бъде настъпена, поради което домакините са особени внимателни при почистването на шарана, приготвят го с грижа, с вяра за по-добра година, с надежда и молба за благоденствие и здраве.

Каквато и риба да приготвите, добавете и малък пълнен шаран. Традициите са оцелели през вековете и сме това, което сме, благодарение на корените си и на тях. Нека ги съхраним за идните поколения, защото са част от сърцето, душата и пулса на България.

Още: Никулден 2023, ето кога се пада

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Пречи ли голямата разлика във възрастта във връзката?

Объркват всички: Най-трудните за разбиране зодии

Мит ли е влюбването от пръв поглед?

В коя европейска държава се намира Валония

Може ли да бъдете приятели с бившия си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com