Знаете ли, че готвенето без мазнина НЕ Е чак толкова полезно

4184
Знаете ли, че готвенето без мазнина НЕ Е чак толкова полезно
Снимка: iStock

Не е невъзможно, но със сигурност е доста трудно да избягваме мазнината, когато готвим. Тайната в рецептите на бабите не е в био съставките, а именно в мазнинката. Тя обаче се приема като враг на красивата фигура и здравословното хранене. И до известна степен може би има истина в тези твърдения. Не случайно лекарите назначават диета, когато страдаме от определено заболяване особено ако е свързано с храносмилателната система. В тази статия обаче ще ви представим няколко причини, поради които готвенето без мазнина всъщност не е толкова препоръчително.

Премахнете петно от мазнина върху дреха за секунди с този ТРИК

С този супер силен домашен разтвор изчистих печката от загорелите мазнини

Като цяло подходът ми към почистването на фурната е на мързелива домакиня. Не мога да поема идеята - или, честно казано, миризмата - да...

В съвременния живот често на пазара ще забележим все повече уреди за готвене, които изключват употребата на мазнина с цел да запазим здравето си. Но трябва ли да я избягваме на всяка цена? Отговорът е не. Навярно знаете, че част от витамините, които приемаме, са мастноразтворими. Това означава, че им е нужна мазнина, за да могат качествено да се разтворят в организма ни и кръвта да ги усвои. Това са витамините A, D, E и K, които са ни необходими, за да функционираме нормално. Някои от основните свойства на мазнините са следните: контролират телесната температура, резерви на енергия, участват във функционирането на мозъка и нервната система, подпомагат секрецията на някои основни  хормони, участват в разграждането на мастноразтворимите витамини. 

Вредните мазнини, които са отговорни за високото ниво на холестерола, са разположени в тлъстите меса, жълтъка при яйцата, палмовото масло, повечето млечни продукти и други. Желателно е, ако не можете да ги избегнете изцяло, то поне да ограничите количествата им.  Също така избягвайте трансмазнините (хидрогенирани мазнини или твърди мазнини). Това са растителни мазнини с изменена структура. Често се използват, тъй като увеличават значително срока на годност при храните. Срещат се предимно в чипсове, снаксове, сладолед, вафли, всякакви сладки изделия, маргарин, хляб и много други). 

Това е най-безопасната мазнина за готвене!

Важно е, когато избираме масла, задължително да гледаме етикета. Подбирайте ги така, че да са възможно най – малко преработени или, ако има шанс, въобще да не са подлагани на преработка. Рафинираните масла са силно ограничени на полезни вещества. Може да заложите на масло от авокадо, зехтин, кокосово нерафинирано масло и други в зависимост от предпочитанията ви. Запомнете, че най – полезни за човешкия организъм са, нерафинираните масла, независимо дали ще ги използвате като хранителни продукти или с козметична цел например. Не прибързвайте със заключенията, че всичко, което е мазно, е вредно. Проследете кои са разликите между преработените мазнини и тези, които не са търпели преработка, и смело ги набавяйте на организма си.

С този прост трик НИКОГА няма да изхвърляте хранителни продукти

Това са няколко лесни и практични съвета, които ще ви позволят да се възползвате максимално от благоприятните за човешкия организъм въз...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Има ли безценно цвете и кои са най-скъпите цветя в света

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com