Знаете ли как се формира ЕГН?

38549
Знаете ли как се формира ЕГН?
Снимка: Actualno.com

Единният граждански номер (съкратено ЕГН) е административен идентификатор, задължителен за гражданите, който не можем да  си спестим. Всеки български гражданин и всеки трайно пребиваващ у нас чужденец има ЕГН, което спада към личните му данни. Единният граждански номер е въведен през 1977 година. Представлява набор, комбинация от цифри, различни за всеки, но знаете ли какво означава всяка от тях и как се формира ЕГН? Процесът и подборът не са случайни, а строго определени и носят информация. Ето какво разкрива за вас вашето ЕГН.

Как се формира ЕГН?

От 4 януари: В регистъра БУЛСТАТ вместо ЕГН - 9-цифрен код

ЕГН в регистър БУЛСТАТ се преобразува в 9-цифрен код от 4 януари 2022 г. Тази промяна не изисква от потребителите да подават документи ...

Вероятно знаете, че първите 6 цифри на ЕГН-то ви са година, месец и дата на раждане, подредени именно в тази последователност. От годината се взимат последните ѝ две цифри. Например родените през 1973 година са с ЕГН, започващо със 73.

Седмата и осмата цифри на ЕГН-то са по-трудни за отгатване, тъй като зависят от областта в България, в която е настъпила раждането, както и от поредността на раждането. За разлика от тях деветата цифра е по-предвидима, защото според това дали е четна, или нечетна сочи пола на притежателя на ЕГН-то. За мъжки пол деветата цифра следва да е четна. Дамите са с нечетна девета цифра на своето ЕГН.

Разбрали как се формира ЕГН до 9-мата цифра, любопитно ли ви е какво крие последната десета цифра и какво разкрива за вас? Всъщност нищо. Десетата цифра е скучна, не носи информация за вас, но е важна, тъй като е контролната цифра. Използвайки тази цифра всеки, които има нужните познания, може да провери коректно ли е даденото ЕГН, или е подадено погрешно – умишлено или случайно. Изчислението е дълго, но не е особено сложно, ако знаете алгоритъма и метода, така че може да ги потърсите и използвате в случай на нужда.

Сигурни сме, че сте доволни да разберете как се формира ЕГН, защото така ще запомните по-лесно своето, знаейки какво точно съдържа като информация, както и че ви е било любопитно да разберете кое бебе по ред от родените заедно с вас в конкретната област сте за деня – интересна информация, сочена от цифрите 7 и 8 от вашия единен граждански номер.

НАП твърди, че само 189 българи ще трябва да си сменят личните карти заради хакерския пробив

Няма необходимост близо 4 млн. българи, чиито данни бяха противозаконно огласени, да сменят личните си карти. Практически съвети за тях...

ОЩЕ: Знаете ли какво означават последните 4 цифри от вашето ЕГН?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com