Знаете ли как се нарича жезълът на Бакхус?

21053
Знаете ли как се нарича жезълът на Бакхус?
Снимка: Caravaggio - Uffizi / Public Domain

Бакхус е син на Юпитер. Самият Бакхус (Дионис) е изобразяван като голобрад младеж, целият е в блясъка на младостта и красотата, с венец от листа и гроздове на главата, държащ ТИРС - жезъл, увенчан с борова шишарка (древен символ на плодородието) и понякога преплетен с бръшлян (също свещен за Бакхус). Изражението на лицето му е замечтано и вяло, тялото му е покрито с кожата на млад елен. Често е изобразяван да язди пантера или пък в колесница, теглена от два тигъра, и бил последван от група развратни жрици.

Лоза, бръшлян, тирс (пръчка) са обичайните му атрибути. В древността се е приемало, че бръшлянът предотвратява интоксикацията. Ето защо когато празнували често са украсявали главите си с бръшлян. Бръшлянът, подобно на лозата, са били увити около главата на Дионис.

Кои са най-известните митове и легенди в света?

По света има много митове и легенди, които са популярни. Дали ги знаете обаче? В тази статия ще ви разкажем за най-известните и интерес...

Младият болен Бакхус, Караваджо (1593). Public Domain

Жертвите към Бакхус включват коза и свине, защото и двете животни са разрушителни за годишната реколта на гроздето - без грозде, не може да има вино.

Бакхус имал божествена мисия на "освободител". В средата на март се провеждали тайни ритуали на хълма Авентин в Рим, за да му се покланят. Тези ритуали били посещавани само от жени и били част от мистериозна религия, изградена около Бакхус.

Празненствата в чест на Бакхус-Дионис

Кои са най-интересните легенди свързани с български крепости?

На много места в България има красиви крепости, които напомнят за отминали славни времена на големи битки. Някои от тях са по-запазени,...

Празненствата в чест на Дионис са били шумни, карнавални, с много музика и факелни шествия. Участниците в тях окичвали главите си с венци от бръшлян. Шествието било водено от водач, който носел жезъл- тирс, а мъжете дървени пръчки, с които удряли по земята и се провиквали. По този начин са отбелязвали границата между зимата и пролетта.

Хилядолетия по-късно празненството се превръща в Трифон Зарезан и със същите елементи: окичване на главите с лозови пръчки, избир на цар на лозето, шумен празник с музиканти, вино, преобличане на мъжете в жени и много, много руйно вино.

Как се нарича жезълът на Бакхус?

Тирс -[гр. thyrsos] - жезълът на Дионис и на неговите спътници, изобразен е като тояга, преплетена с бръшлян, лозови листа и увенчан с борова шишарка.

Тирс - (на гръцки θύρσος), е дървена пръчка или тояга, оплетена с бръшлян и лозови листа, направена от стъблото на ферула (Ferula communis - гигантски копър), увенчана с борова шишарка, атрибут на древногръцкия бог Дионис, както и на неговата свита - сатири и менади.

Кои са най-известните създания от българската митология?

Свикнали сме, когато става дума за митология, винаги да се сещаме за Древна Гърция, за Скандинавската митология и дори за тази на Велик...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да се държим с мъж който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Какво се дава на лазарките по традиция?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com