Знаете ли каква е формулата за скорост?

24096
Знаете ли каква е формулата за скорост?
Снимка: iStock

Една от важните векторни физични величини в дял от класическата механика, известен като кинематика, е скоростта. Обикновено в ежедневието говорим за скорост, когато обсъждаме пътния трафик, тоест по време на шофиране, където скоростта показва колко бързо се променя пространственото положение на една материална точка – в случая автомобилът – с времето относно избрана отправна система, каквото е и определението за скорост. Скоростта обаче е много повече от бързината, с която се предвижвате с удобството ви на четири колела и намира приложение в редица области от живота.

Физици опровергаха съществуването на паралелни вселени

Видове скорост

За скорост говорим и по отношение на звука, светлината и космоса – скорост на светлината – физична константа с ключово значение за много области на физиката, скорост на звука, отразяваща скоростта на разпространение на звуковите вълни в дадена среда, космическа скорост, която сочи коя е минималната скорост, при която тяло в свободно движение ще напусне звездната орбита, галактиката или ще стане естествен спътник на дадено небесно тяло.

И тъй като нямаме намерение да напускаме никаква орбита или галактика, то тук ще си поговорим за скоростта и формулата за скорост, касаеща физическа величина, която показва колко разстояние е изминало тялото за определено време, или за т.нар. средна скорост, като ще подчертаем обаче, че има и други видове скорост – моментна, максимална, постоянна и променлива, линейна и ъгловата, като те също се смятат по формули, различни от формулата за скорост, касаеща средната такава.

Каква е формулата за скорост, когато визираме средната скорост?

Формулата за скорост, ако говорим за средна скорост, е елементарна и се изучава в училище. Средната скорост се означава с латинската буква v. За да изчислим средната скорост са ни нужни изминатото разстояние, което се означава с латинската буква s и времето, за което е изминато това разстояние, което се означава с латинската буква t. Ако знаем изминатото разстояние и времето, за което е изминато това разстояние, лесно можем да изчислим средната скорост по формулата за скорост:

Учени накараха времето да потече едновременно напред и назад

Какво друго можем да изчислим по формулата за скорост?

Използвайки същата тази формула, можем да изчислим и времето, което е отнело изминаването на дадено разстояние, ако знаем средната скорост и изминатото разстояние. По формулата за скорост можем да изчислим и изминатото разстояние, ако знаем средната скорост и времето. Това е и формулата, както и видовете задачи, които се поставят в училище.

Вероятно сте забравили, че основната мерна единица за скорост е 1m/s – един метър в секунда, защото обикновено в ежедневния живот говорим за скорост, която измерваме с мерна единица километър в час. Едва ли, когато говорите за автомобила си, споменавате за движението му в метри и секунди. Мерната единица за скорост един километър в час – 1 км/ч е допълнение към основната, но се използва по-често в ежедневието и със сигурност ни дава по-добра представа как се движи дадено превозно средство – на бас, че не знаете колко метра в секунда може да премине колата ви, но знаете с колко километра в час се движи тя.

И ако космическата скорост, скоростта на звука, светлината, скоростта в квантовата механика и уравнението на Шрьодингер едва ли биха намерили приложение в делничния ни живот, ако не са в обсега на професионалните ни интереси или хоби, то средната, моментната и максималната скорост все някога ще ни потрябват, така че е добре, че си ги припомнихме.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои подправки са абсолютно задължителни за агнешкото?

9 трика за обогатяване на най-обикновения интериор

Какво се яде на Гергьовден по стара българска традиция?

77-годишната Шер с откровено признание защо излиза с много по-млади мъже (ВИДЕО)

86-годишен японец се ожени за първата си любов 60 години след раздялата (ВИДЕО)

Гениалността предавали ли се по наследство?

Как се пише: претекст или предтекст?

Изхвърлете това на Велики четвъртък, за да ви върви през цялата година

Направете това на Велики четвъртък за щастие и късмет

Традиция за Великден 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com