Знаете ли какво е старото име на Благоевград?

48519
Знаете ли какво е старото име на Благоевград?
Снимка: Илия Лазаров/Actualno.com

В подножието на Рила, в долината на река Струма, е разположен Благоевград – образователен и културен център на Югозападна България. Град с богата история, възникнал около 300 г. пр.н.е., Благоевград многократно е сменял името си през различите епохи и години.

Старото име на Благоевград

Знаете ли какво е старото име на Царево?

Позната и любима дестинация за лятна почивка с дъх на море и парещ пясък, Царево е сред градовете в България, които ще оставят следа в ...

Когато говорим за старото име на Благоевград, следва да уточним, че то не е едно. Благоевград възниква като тракийско селище около 300 г. пр.н.е там, където днес е разположен квартал „Грамада“, поради благоприятното местоположение и минералните извори, които създавали подходяща среда за живот. Името на това селище било Скаптопара (Σκαπτοπάρα), което ще рече пазарен град.

Можем да приемем Скаптопара за старото име на Благоевград. Селището съществувало до VІ-VІІ в., когато траките тук са претопени от славяните, а на мястото на Скаптопара възниква град Стоб – военноадминистративен, стопански и културен център. На мястото на това древно селище и град Стоб през XV век е разположен гъсто населен и многолюден град, който многократно е променял името си. Наричали го Джума, Баня, Орта Джума, Джумая, Джума Базари, както и Горна Джумая – име, което градът е носел чак до 1950 година, когато е преименуван на Благоевград.

Като Орта Джума срещаме Благоевград за първи път в средата на XVII век, наречен по този начин от пътешественика Челеби в пътеписа му. Трудът му е извор на знания за историята и старото име на Благоевград и редица градове и селища в България. Можем да считаме, че старото име на Благоевград Баня идва от факта, че в града бликат много минерални извори. Като Джума Базари градът пък е споменат за първи път през 1502 година в съдийски акт. Всяко едно от тези наименования можем да приемем като старото име на Благоевград.

По време на епохата на Възраждането са останали данни, че българите наричали Благоевград с име, различно от наименование, съдържащо думата джумая. Те му казвали според французите Шума, като „шума“ идва от гора.

Топ 10 полезни изкопаеми в България

Въглища Лигнитните въглища Лигнитните въглища са най-разпространените у нас. Запасите са от 4,5 млрд.т. или 92,6% от всички въглища с...

Произход на името Горна Джумая                                                                                                                                                                                

Старото име на Благоевград – Горна Джумая срещаме за първи път през 1502 година в документ на Рилския манастир. Старото име на Благоевград, както и всички стари имена, съдържащи в името си думата джумая, са свързани с турската дума джумая, която означава „петък“, като е важно да уточним, че петък е бил пазарният ден. Горна Джумая следва да рече Горен Пазар.

Произход на името Благоевград

Съвременното си име, с което градът е познат и днес, Благоевград получава през 1950 година. Вероятно освен старото име на Благоевград интерес у вас буди и произходът на новото му и настоящо име. Благоевград е кръстен на Димитър Благоев – политически деец и социалдемократически лидер. Името на града е съхранено непроменено по решение на местно население и управниците дори след свалянето на комунистическия режим през 1989 година.

Знаете ли къде се намират естествено газирани минерални извори в България?

Едно от четирите места в Европа, където извира естествено газирана минерална вода с температура около 28 градуса по Целзий, е Михалково...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

Притча за огромния смисъл на трудностите в живота ни

Стихотворение за 24 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 24 април 2024

Таро хороскоп за 24 април 2024

Днес тези три зодии отварят нова страница в живота си

Ето какво трябва да знае всеки стопанин на куче: Могат ли кучетата да ядат домати

Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това
Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

Листата от маруля са перфектна добавка към много ястия, салати и сандвичи. Единственият недостатък е, че салатата може да загуби своята свежест...