Знаете ли кое куче има лилав език?

9339
Знаете ли кое куче има лилав език?
Снимка: iStock/Guliver

Кое куче има лилав език? Не, не се шегуваме и не е онова, което детето ви нарисува и смени цветовете му по свой вкус. Фантазията на мъниците често се оказва реалност и колкото и странно да звучи има порода кучета, известни с лилавите си езици. Самата порода също е популярна, но не е особено често отглеждана у нас. Нарича се чау-чау или още лъвска порода, тъй като кучетата се отличават с големи „лъвски“ гриви. Разбрали кое куче има лилав език, искате ли да научите нещо повече за него? Ще ви разкажем.

Породата чау-чау

Една от най-старите породи, отглеждана още в Древен Китай като нейните екземпляри били отлични спътници на богатите благородници, тъй като се отличавали с верността си. Фактът, че породата произхожда от планинските райони на Древен Китай, където в онези времена хората са се хранили предимно със зеленчуци и то осолени, за да ги съхранят за по-дълго, кучетата им също са свикнали със солената храна и със зеленчуците, имат нужда от тях и ги предпочитат. Това отличава ярко породата чау-чау от другите познати породи кучета.

Макар че не са високи, представителите на породата чау-чау не са малки кучета, както повечето ги определят на външен вид. Средното тегло на мъжките достига до 32 килограма, което е далеч от теглото на малко куче. Пухкави, сладки, гушливи и подобни на плюшени мечета, кучетата от тази порода ще ви радват дълго време, ако се грижите правилно за тях.

Защо това куче има лилав език?

Разбрахме за лилавите езици на кучетата от породата чау-чау и че трябва да приемат достатъчно сол, за да не се разболеят, но на какво се дължи най-интересното им различие спрямо другите кучета – този лилав език? За жалост… не знаем. Няма категорични доказателства от зората на появата им – преди новата ера – защо езиците им са синьо-черни или лилави.

Съществуват различни обяснения и предположения, но без категорично доказване и данни за това. Ширят се обаче десетки легенди за лилавия цвят на езика на тези кучета, една т които разказва, че когато светът е бил създаден, на чау-чау е било позволено да оближат всички малки парченца синьо небе, които са паднали на земята. Със сигурност това е само легенда, макар да е интересна, но тя ни подсказва друго – категоричният древен произход на породата и че още древните представители на чау-чау са се отличавали със своите лилави езици.

Кое куче има лилав език освен чау-чау?

Цветът на езика на чау-чау е уникален. Има само още една порода кучета, които са със синкави езици – шар-пей – кучета, които също се славят с китайски произход. При тях по-скоро обаче преобладава синкаво-черното оцветяване и рядко лавандуловото лилаво, характерно за чау-чау, така че те наистина са просто уникални, като дори малките наследници на породата чау-чау не се раждат с лилави езици, а с розови. Лилавият цвят идва по-късно – около момента на отварянето на очите на кутретата и промяната не е внезапна, а постепенна. Понякога отнема не дни, а месеци, докато розовото езиче на мъника се оцвети в лилаво. До навършване на половин годинка обаче, езикът на кутрето вече трябва да е в интересния и привличащ вниманието лилав цвят, макар да има кутрета, чиито езичета остават розови.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Има ли безценно цвете и кои са най-скъпите цветя в света

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com