Знаете ли кои са учениците на Кирил и Методий?

91308
Знаете ли кои са учениците на Кирил и Методий?

Климент, Наум, Ангеларий, Сава – вероятно сте чували тези имена на ученици на Кирил и Методий, тъй като именно те са достигнали земите ни, прогонени от Великоморавия, и са посрещнати от пратеници на княз Борис I, като скъпи гости, просветни дейци и чакана благословия за България. Но само това ли са учениците на двамата братя?

Кои са учениците на Кирил и Методий и защо за всички тях не се говори у нас? Стотици са учениците на светците според определени исторически извори, но не всички, а петима от тях стигат България и извършват просветителска дейност у нас. Какво се случва с останалите? Съдбата им е тежка след смъртта на Методий - през 885 година са прогонени от моравския княз по заповед на римския папа Стефан V и мнозина от тях са били продадени като роби във Венеция. Климент, Наум и Ангеларий, Сава, оковани във вериги и хвърлени в тъмница, а след това прогонени от Великоморавия, съумяват да намерят пътя към Балканите и да се завърнат тук, за да отдадат живота си на просветна дейност. Така че, когато се питаме кои са учениците на Кирил и Методий, не може да изброим имената им, прекалено много са, но ако въпросът е кои са учениците на Кирил и Методий, дошли в България, то отговорът е лесен – Климент, Наум, Ангеларий, Сава, а по-късно и Константин. Съвсем не случайно честваме Свети Седмочисленици – двамата братя Кирил и Методий и учениците им – заедно общо 7 на брой.

Любопитни факти за българската азбука, които не знаете

Просветителска дейност на учениците на Кирил и Методий в България

Освен кои са учениците на Кирил и Методий, достигнали България, недопустимо е незнанието какви са делата им, каква дейност са развивали у нас. Ако имате пропуски в тези знания, ще ви запознаем с живота и делото на учениците на двамата братя с тази статия.

Какво се случва с четиримата първоначално дошли ученици на Кирил и Методий в България? Наум бил оставен в столицата, а Климент изпратен в областта Кутмичевица с център Охрид от самия княз Борис с цел създаване на два книжовни центъра за обучение на славянски църковен клир и за просветно-книжовна дейност. По желание на Климент и със съдействието на княз Борис I е построен манастирът „Св. Пантелеймон”, превърнал се в духовно средище на християнско учение и българска култура и в място, любимо на Климент. През 893 г. Климент е ръкоположен за „пръв епископ на български език”.

Знаете ли защо кирилицата заменя глаголицата?

След княз Борис I на престола се възкачва цар Симеон I. Променя се и столицата на България. За нова столица е избран Преслав, където се създава Преславска книжовна школа. Константин Преславски – друг ученик на светите братя – е откупен от робство във Венеция и също работи за превръщането на България в център на славянската писменост.

Какво е делото на учениците на Кирил и Методий, дошли в България?

Освен кои са учениците на Кирил и Методий и как попадат в България, ще ви разкажем и за най-важното им дело в страната ни – създаването на кирилицата, която постепенно замества като по-лесна глаголицата. През  ХII в. глаголицата окончателно отстъпва място на кирилицата с нейните по-опростени и усъвършенствани букви. Авторът на кирилицата най-вероятно е именно един от учениците на Кирил и Методий – Климент Охридски, а името ѝ е избрано в чест на светите братя Кирил и Методий, създали глаголицата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

10 предмета у дома, които пречат на рутера

Studio Grim: Най-иновативното студио за грим в България

Учителят Дънов за лъжата: Изменя химическия състав на кръвта

Как тютюнопушенето се отразява на психиката ви?

Зодиите, които са най-големите манипулатори: За една от тях никога не бихте предположили

10 грешки в стила, които подчертават корема ви - никога не ги допускайте

Японски психолози: Бърз трик, с който да се отървете от гнева за секунди

Тези опасни мебели никога не трябва да се държат в спалнята

3 неща, които трябва да промените в закуската си, за да отслабнете

4 начина да накарате мъжа Скорпион да бъде обсебен от вас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com