Знаете ли защо кирилицата заменя глаголицата

57107
Знаете ли защо кирилицата заменя глаголицата
Снимка: ВъиметонаЦаря / CC0

Глаголицата е първата българска азбука, която по-късно е заменена от азбуката, която употребяваме днес – кирилицата. Преди да обсъдим защо кирилицата заменя глаголицата, нека си припомним историята на създаването на първата българска азбука.

Докато годината на създаването ѝ все още поражда спорове и няма единомислие дали е 862 година, или 855 година, то името на създателя ѝ и уникалността ѝ са неоспорими – филологът Константин-Кирил Философ, съумял да облече всеки звук в буква, създавайки оригинална графична система – глаголицата. Доказателство за авторството и че именно глаголицата е първата ни азбука крие Залцбургския меморандум от 871 г.

Първата ни писменост - глаголица и кирилица

Първата българска азбука – глаголицата – е създадена през 862 г. (според други учени през 855 година) от Константин-Кирил...

В него е записано, че  се е появил в Панония с „новооткрити славянски букви“. За глаголицата са характерни съчетанията шт, жд, употребата на дателен притежателен падеж вместо родителен. Глаголицата процъфтява в книжовните средища край Охрид, Преслав и Плиска. Именно в Преслав е създадена и втората старобългарска азбука – кирилицата в края на ІХ век.

История на кирилицата

За да разберем по-добре защо кирилицата заменя глаголицата, следва да научим повече за историята ѝ. 24 букви от гръцки – толкова съдържа кирилицата, както и  14 знака, които са близки до тези на глаголицата и съответстват на чисто българските звукове Б, Ж, З, Ц, Ч, Ш, Щ, Ъ, Ь, Ю, Ы. Докато авторът на глаголицата е известен и неоспорим, то името на създателя на кирилицата поражда спорове, като според някои автори е Климент Охридски – теза, тотално отхвърлена от други.

Известно е, че след създаването на кирилицата тя се употребявала съвместно с глаголицата за определено време, като глаголицата намирала приложение по време на тази съвместна употреба основно за църковните книги, а на кирилица се пишели светските, след което кирилицата взела превес над глаголицата. Отговорът на въпроса защо кирилицата заменя глаголицата е свързан с трудността на глаголицата.

Сербезова: Гордеем се, че точно в България се разгоря огнището на духовността за славянските народи, а искрите се разпростряха по целия свят

"В моята Родина днес честваме Деня на светите братя Кирил и Методий, деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската кн...

Кирилицата се оказва по-лесна, в което се корени причината за превеса, който взима над  глаголицата и отговора на въпроса защо кирилицата заменя глаголицата. През 1945 година от кирилицата са премахнати буквите Ѣ и Ѫ и тя добива вида, който познаваме и използваме днес.

Защо кирилицата заменя глаголицата?

И при кирилицата (подобно на глаголицата, въз основа на която е създадена) на всеки звук съответства буква. Тъй като следва принципа на глаголицата и е създадена на нейна основа, кирилицата е кръстена на името на създателя на глаголицата – Кирил Философ.

Оказва се, че кирилицата е по-лесна за писане от глаголицата – причина, поради която глаголицата е изместена от кирилицата в края на Х и началото на ХІ век. Фактът, че е по-лесна, е достатъчна причина, за да вземе превес над глаголицата. Кирилицата е призната официално и като третата азбука в Европа след гръцката и латинската. Годината, в която се случва това, е 2007 и не е случайна – това е годината на приемането на България, родината на кирилицата, факт, който е безспорен и повод за гордост, в Европейския съюз.

Знаете ли кои са официалните азбуки в Европейския съюз?

Европейският съюз има 27 страни членки и тъй като поддържа политика по многоезичие и насърчава активното използване на езиците на всичк...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Какво е сомнилоквия и колко хора са засегнати от този феномен?

Как се наричат нишките в банана и напълно безопасни ли са за здравето ни

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно