Знаете ли коя е най-северната точка на България?

19866
Знаете ли коя е най-северната точка на България?
Снимка: стопкадър

Северната граница на страната

Не север България граничи с Румъния. От устието на река Тимок до град Силистра (470 км) границата е водна и следва течението на река Дунав. Сухоземната ни граница с Румъния преминава през Добруджа, започва от град Силистра и завършва до румънското село Вама веке, разположено на черноморския бряг (139 км).  

Знаете ли какво е старото име на Тополовград?

Тополовград е разположен на северния склон на планината Сакар. След последното преброяване населението му е почти 5000 души.Кратка исто...

Кая е най-северната точка на България?
Устието на река Тимок

Река Тимок
Тимок е гранична река между България и Сърбия. Основното течение на реката преминава през Пиротски окръг, Нишавски окръг, Зайчарски окръг и Борски окръг в Сърбия. В долното си течение в продължение на 15,5 км реката е погранична. Влива се в река Дунав. В продължение на десетилетия поречието на река Тимок е било забранено за пребиваване заради съществуващата гранична зона. Затова се е превърнало в истински оазис на дивата природа. Достъпът до устието на реката е ограничен и се изисква разрешително от ГД “Гранична полиция”. Дължината на реката е 202 км. Площта на басейна на Тимок е 4630 кв. км. Реката събира водите си от югозападните и западните склонове на Чиправска планина, Светиниколска планина и планината Бабин нос (най-западните части на Стара планина) и северните склонове на Свърлижка планина, планините Треси баба, Тупижница, Велики Кърш, Дели Йован и други в Сърбия. 

Реката се влива отдясно в Дунав между българското село Куделин и сръбското село Сърбово на 33 м надморска височина. Водите на Тимок се използват главно за напояване и много малко за производство на електроенергия.
Основни селище по течението на река Тимок са: в Сърбия - градовете Свърлиг, Княжевац, Зайчар и селата Дреновац, Вратарница, Гърлян, Наяц, а в България - град Брегово и село Балей.

Село Куделин - най-северозападното населено място в България

Най-близко до най-северната точка на България е село Куделин. Отстои на по около 1,5 км от река Тимок на запад, от устието й при вливането в река Дунав на север и от граничната река Дунав на югоизток от устието на Тимок.
Селото е разположено върху район с равнинен релеф, на надморска височина между 40-50 м.
Старото име на селото е Влашка Раковица. През 1934 г. е преименувано на името на Куделин, владетел на Браничевската област от края на 13-ти в.
Днес в селото живеят 317 души.

Брегово - най-северозападният град в България

Името на града произлиза от думата “брег”, тъй като се намира на 6 км от устието на река Тимок.
Брегово е административен център на едноименната община и се намира на 29 км от Видин, на границата с Република Сърбия. През Брегово преминава най-краткият път от Северна България за Централна Европа благодарение на пуснатото в експлоатация ГКПП Брегово (1978 г.)
Населението на града е около 2200 души, предимно власи. Все още е спорен въпросът за произхода на власите. В миналото градът (тогава село) се е състоял от 2 български и 1 влашки махали. Постепенно българските махали са претопени. Днес местните жители тук говорят български и влашки език. Влашки език се говори и на другия бряг на река Тимок - в Сърбия, където говорят и двата езика - влашки и сръбски.
Близостта на традициите, лекотата на общуването и винопроизводството на двата бряга на Тимок при устието му благоприятстват развитието на приятелски съседски отношения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Какво е сомнилоквия и колко хора са засегнати от този феномен?

Как се наричат нишките в банана и напълно безопасни ли са за здравето ни

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно