Знаете ли коя е столицата на Бразилия

26946
Знаете ли коя е столицата на Бразилия
Снимка: Pixabay

Когато говорим за столицата на Бразилия, мнозина може да се объркат и да си помислят за Рио де Жанейро. Обаче, истинската столица на Федеративна република Бразилия е Бразилия – градът, който е не само административният и политически център на страната, но и обект на удивителни архитектурни истории.

История на създаване

През 1891 година, управниците на Бразилия направиха решителна стъпка – решение за построяването на нова столица. След две години, бе определена площ от 14 400 квадратни километра. И така, на 7 септември 1922 година, първата копка е била направена в околностите на селището Планалтина.

Масови безредици след отменен концерт на Тейлър Суифт в Рио де Жанейро (ВИДЕО)

Президентът Жуселино Кубичек беше този, който вдъхнови идеята за новата столица, която не само административно, но и географски да отразява духа на Бразилия. Така започна една от най-амбициозните архитектурни инициативи в света.

Архитектурна изява 

През 1956 година архитектите Оскар Нимайер и Лусио Коста представиха своя план за града, който придава на Бразилия формата на самолет. Това амбициозно архитектурно предизвикателство бе озаглавено "plano piloto". Административният център представлява тялото на самолета, а крайните квартали са оформени като крила, внушавайки уникален дизайн и изящество.

Бразилия

Любопитни факти за Бразилия

Електроенергията от затвора Санта Рита: Затворниците в Бразилия въртят колела, произвеждайки електроенергия за близкия град и в замяна намаляват своите присъди.

Рекордно задръстване в Сао Пауло: През 2008 година в Сао Пауло се заформи задръстване от 265 километра - вероятно най-дългото в света.

Произходът на името Бразилия: Думата "Бразилия" означава "червен като въглен" и идва от растежите на дървета пау бразил, които се използвали за производство на червена боя.

Защо толкова много деца в Бразилия умират от рак и кои пестициди имат общо с това?

Счупената статуя на Христос Спасител: През 2014 година статуята на Христос Спасител в Бразилия бе ударена от мълния и повредена, тежейки 635 тона.

Забранени солариуми: Бразилия е първата страна в света, която забрани солариумите.

Змийският остров: Разположен на 30 километра от Сао Пауло, змийският остров е забранен за посещение, като змийската популация там достига около 5 змии на квадратен метър.

Бразилия, столицата на Федеративна република Бразилия, е не просто административен център, а архитектурен феномен, оформен във формата на самолет. Този град привлича туристи от цял свят с необикновените си истории и факти, които правят Бразилия уникална дестинация в глобален мащаб.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кафеавтоматът – специалистът в приготвянето на неустоимо кафе

7 знака, че тя е влюбена в теб

Какво поведение веднага издава ревнивия мъж?

Сиренето в големи количества е вредно за панкреаса

Най-мъдрата японска притча за спомените

Най-силното стихотворение посветено на синовете

Любовен съвет за всяка зодия за 14 май 2024

Таро хороскоп за 14 май 2024

Изследователи дават отговор на въпроса: Можем ли да се научим на търпение

Тези зодии са истински медиуми

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com