Знаете ли колко българи са изкачили Еверест?

48052
Знаете ли колко българи са изкачили Еверест?

Най-високият връх на планетата, върхът в Хималайте, Еверест, кръстен на директора на Индийската топографска служба в периода 1830-1843 година полковник Джордж Еверест, наричан още „Богинята майка на Земята“, привлича алпинисти от целия свят, готови да рискуват живота си, за да го покорят. Мнозина са смелчаците останали завинаги на върха, жертвали младостта си, за да се докоснат до стихиите и суровата му същност и да ги преодолеят, крачейки към висините и намерили смъртта си някъде там сред бялата приказка, за която са мечтали. Само запален алпинист може да разбере страстта към Еверест и жаждата да бъде покорен. Въпреки инцидентите и смъртните случаи, причинени от суровата природа, силния вятър и опасностите, експедициите до върха са значителен източник на туристически приходи за Непал и катерачи от всички категории – и новаци, и алпинисти с опит, заплащат солидни суми, за да катерят върха.

Първите експедиции са от 1921 година, а годината на първото успешно изкачване е 1953-та. Едмънд Хилари е името на алпиниста, който пръв забива знаме на великия Еверест. Статистиката сочи 4833 души, които от тогава до 2019 година успешно са изкачили върха. Има ли сред тях българи? Знаете ли колко българи са изкачили Еверест? А колко не са се върнали  и са останали завинаги в прегръдките на планината, за която са мечтали?

За първи път Еверест е изкачен без кислороден апарат

Българи, изкачили Еверест

Само шепа българи са съумели да изкачат Еверест, като за жалост не всички са се върнали от най-високата точка на света. Кои са те?

1.  Първият българин, изкачил Еверест, е Христо Проданов. Той остава завинаги на върха. Загива, спускайки се обратно към базовия лагер. Смелостта му да бъде 13-ият алпинист, изкачил Еверест, без да ползва кислород, както и изборът на период от годината за изкачване – суровият месец април, костват живота му, за което е отличен с орден и почетното звание „Герой на Народна република България“ посмъртно. Проданов е носител и на редица спортни отличия и награди: „Алпинист на ХХ век“, „Заслужил майстор на спорта“, „Майстор на спорта“.

2.  Трагичен факт е, че юбилейната експедиция, която е организирана за 20-тата годишнина от изкачването на върха от първия българин Христо Проданов и в негова памет, също взима своите жертви. 26-годишният Христо Христов, покорил Еверест заедно с Николай Петков, Дойчин Боянов и Иван Вълчев, остава също завинаги на върха. Под върха изчезва и племенницата на Христо Проданов – Мариана Проданова, изкачваща го като част от чужда експедиция. И макар да няма доказателство, че е преодоляла върха, вероятно тя е първата българка, покорила Еверест. Но не и единствената.

Христо Проданов става първият български алпинист, който изкачва връх Еверест

3.  Силвия Аздреева от Петрич е втората дама, покорила Еверест, ако приемем, че Проданова не е съумяла да достигне върха, или третата, ако Мариана все пак го е покорила. Аздреева е и първата ни жена алпинист, покорила Лхотце, връх, на който е стъпвал български крак едва четири пъти. Младата жена е сред 15-те българи, изкачили Еверест от 1984 година до сега.

4.  Петя и Камен Колчеви – семейство смели български алпинисти, споделящи страстта си към опасността, белите преспи и високите върхове, успели заедно да покорят най-високия връх на света през 2009 година и станали част от шепата българи, изкачили Еверест.

5.  Атанас Скатов – лекар от Сливен, покорил неведнъж върха, първият веган, стъпил на най-високата точка на планетата.

6.  Имената на останалите наши сънародници, покорили Еверест, са: Методи Савов, Кирил Досков, Дойчин Василев, Петко Тотев, Слави Несторов и Стефан Стефанов.

Така отговорът на въпроса колко българи са изкачили Еверест е 15. Вечна памет на онези, които не са се завърнали и са останали завинаги там – в планината, която са носели в душата, мечтите и сънищата си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Топ 5 на най-красивите места в Европа през пролетта

Кой е най-големият полуостров в света

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com