Знаете ли колко езера има в Пирин?

13878
Знаете ли колко езера има в Пирин?
Снимка: Pixabay

Красиви са българските планини, които винаги са привличали с приказна природа, богат растителен и животински свят. Една от многото причини планините да ни привличат са живописните им езера. Особено ценно е водното богатство на Пирин.

Колко са езерата в Пирин?
Общият брой на езерата в Пирин е 186, около 30 от тях пресъхват през топлите летни дни. Повечето езера са разположени в северните части на планината в различни циркуси. Общата площ на езерата е над 18 кв.км. Голяма част от езерата са групирани по имената на циркусите, в които се намират.

Ето някои от най-красивите пирински езера:

Бъндеришки езера
Това е голяма група от езера в централен Северен Пирин, разположена в Бъндеришкия циркус и поставя началото на река Бъндерица. Реката се формира от няколко потока, които тръгват от подножията на върховете Василашки чукар, Възела и Бъндеришки чукар и значително се увеличава след оттока на Рибното Бъндеришко езеро. Езерата са с ледников произход и разположени върху гранитна основа. Бъндеришките езера са общо 16 с денивелация над 250 м между най-ниското и най-високото. Само 5 от тях имат имена:

Жабешкото езеро е на 2322 м надморска височина, южно от връх Малка Тодорка. Дълбоко е около 2 м. Името му идва от факта, че в езерото има много жаби. Покрай Жабешкото езеро минават пътеките за Тодорината порта, Рибното езеро, хижа Вихрен, Василашки Чукар и др.

Как се нарича седловината, свързваща Рила и Пирин?

Рибното Бъндеришко езеро е най-дълбокото и най-голямото от всички. Дълбоко е 12,2 м и е с площ 65 дка.
Дългото езеро е на 2310 м надморска височина, разположено на север от връх Бъндеришки чукар и достига около 10 м дълбочина.

Рибното езеро се намира на запад от Жабешкото езеро, на 2190 м надморска височина. В езерото има много риба, откъдето идва и името му. 

Муратовото езеро е едно от най-популярните в цялата планина. Намира се източно от връх Муратов, на височина 2230 м. Езерото е изключително красиво и често се посещава от туристи и фотографи.

Окото е разположено на юг от хижа Вихрен. Името му идва от облата му форма, която наподобява око.
Останалите 11 Бъндеришки езера нямат свои имена.

Горното Полежанско езеро се смята за най-високото езеро в България, разположено на 2710 м. Макар още едно езеро претендира за водач в тази класация “най-високо езеро в България” - Леденото езеро в Рила. Горното Полежанско езеро е част от езерната група на Полежанските езера, които са три на брой. Често през сухите лета няма да го видите, защото пресъхва.

Поповото езеро се намира в западния участък на национален парк “Пирин”, на дъното на най-големия циркус в планината - Поповоезерния. До средата на миналия век езерото е наричано Папазгьол, след което се преименува на Попово езеро. С площ от 123,6 дка, дълбочина от 29,5 м, ширина от 336 м и дължина от 480 м, Поповото езеро заема второто място по големина не само у нас, но и на Балканите - след Смрадливото езеро в Рила.

Езерото събира огромното си количество вода основно от валежите, снеговете, снеготопенето и от два потока, които се вливат в южната му част. По форма езерото наподобява неправилен триъгълник, в средата на който има малко островче, покрито с клек. Местните наричат островчето “Калимавката”, защото прилича на калимавка.

Интересно е, че в езерото няма никакви животински видове. В Поповото езеро не живеят риби, змии, нито други езерни животни. Имало е опити езерото да бъде зарибено, но всички опити са били неуспешни. Всяко животно, което е било пуснато за развъждане е умирало само след няколко дни, след като е било пренесено и пуснато във водите на езерото.

Тевно езеро е най-голямото от Малокаменишките езера в Пирин. Разположено е на 2512 м надморска височина между върховете Валявишки чукар, Момини двори, Малка Каменица и Каменица. Близо до езерото е изграден заслон, в който може да се нощува.

Топ 10 на най-красивите върхове в Пирин

Легенда разказва, че сутрин езерото светело като коприна, а вечер ставало златно като слънцето. Една красива девойка често ходила там, за да се наслаждава на красотата му. Изведнъж й се приискало да има сини очи като цвета на езерото. Затова един ден отишла рано, за да се наплиска с вода. Очите й станали сини, точно както си пожелала. Девойката забравила да благодари за сбъднатото си желание.

Минало време и тя поискала да има златни коси. Отишла при езерото по залез слънце. Потопила косите си и те придобили цвета на слънцето. Тя отново не благодарила за сбъдналото й се желание. Сините очи и златните й коси я превърнали в най-желаната девойка в селото. Възгордяла се и поискала да стане царица. Отишла при езерото да сподели желанието си. Този път езерото се натъжило от непрестанните желания на девойката и потъмняло от гняв. И завинаги останало тъмно, откъдето идва името му - Тевно, т.е. тъмно езеро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Кога ставаме стари: Интересно изследване

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com