Топ 10 на най-красивите върхове в Пирин

17465
Топ 10 на най-красивите върхове в Пирин
Снимка: Pixabay

Наричана от траките „Белоснежна“ или Орбелус, от славяните Перун, Пирин е една от най-красивите планини в България, чиито бели, снежни, скалисти върхове са притегателна сила за алпинистите и туристите векове наред. Извисяваща гръдта си в Югозападна България, Пирин получава съвременното си име най-вероятно от траките според академик Владимир Георгиев, като самото наименование е свързано с „перинтос“ – тракийската дума за скала.

Пирин обаче не е само скала, тя е дом на приказни езера, в които погледът и душата ти потъват в нов и непознат свят, пленени от красотата им, на над 1300 вида висши растения, на ендемити, на редки и застрашени от изчезване видове, на национален парк „Вихрен“, прекръстен на „Пирин“ през 1975 година, на един от най-старите резервати в България – „Баюви дупки-Джинджирица“. Включена в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО през 1983 година, Пирин е всичко това и много повече – заради върховете си, приказно красиви, величествени, тайнствени, познати и непознати. Най-високият връх, първенецът на тази планина е Вихрен (2914,3 м), а с най-красивите върхове в Пирин ще ви срещнем сега.

Най-красивите върхове в Пирин – кои са те – нашите топ 10

Ако се колебаете къде са най-красивите, приказни кътчета от Пирин, погледнете към върховете. От тях като на длан може да се насладите на живописни гледки, които няма да забравите и които ще ви пристрастят към Пирин. Планината се счита за една от най-красивите у нас, а някои я определят така заради белоснежните ѝ върхове, напомнящи Алпите и отличаващи я от другите родни планини. Цели три от върховете на тази планина се извисяват над 2900 метра надморска височина, а най-красивите върхове в Пирин са:

1. Тодорка

Намиращ се чак на 11 място по височина, той е сред първите в сърцата и избора на алпинистите и е сочен като един от най-красивите върхове в Пирин. Върхът е близо до Банско и предлага уникални условия за зимен туризъм и спорт, а за неумелите със ските той скътал в сърцето си приказни езера, наречени Тодорини очи, шепнещи легенди за върха.

2. Вихрен

Няма да пропуснем и първенеца на Пирин, но не само защото е третият по височина у нас и на Балканите, но и защото под величествената му снага са скътани два впечатляващи циркуса – Малкият и Големият Казан, а на североизток от него се спускат Джамджиевите скали и прочутият Джамджиев ръб. Две реки – Влахинска и Бъндерица го обгръщат в хладната си прегръдка, за да създадат живописна картина, създадена сякаш от ръката на художник. Всъщност какъв по-велик художник има от природата? Върхът е част и от Национален парк Пирин, така че безспорно получава заслужено място в топ 10 на най-красивите върхове в Пирин, предпочитани от туристи, алпинисти и просто любители на красотата.

3. Връх Каменица

Мястото му в класацията се дължи не само на гледката към рида, наречен Стъпалата, на която може да се насладите от върха, но и на факта, че е сред най-предпочитаните от туристите, а щом е така – то определено има защо. Извисява се на 2710 метра надморска височина в северната част на Пирин планина.

Знаете ли коя планина се намира между България и Сърбия?

4. Бански суходол

Този величествен пирински връх, представляващ 300-метрова мраморна стена, разкрива впечатляващи панорами към циркус, носещ същото име, снежници и карстови пещери. Впечатляваща е и седловината Кончето – зашеметяващ карстов ръб, който свързва този връх с Кутело и е част от дивата и страховита прелест на най-красивите върхове в Пирин.

5. Джангал

Гранитният връх е сред най-красивите в Пирин планина – така го определят и туристите, и любителите на Пирин, които са имали щастието да бродят из планината и да се насладят на нейните причудливи форми, приказни кътчета и фантастични панорамни гледки от върховете ѝ.

6. Синаница

Определян като един от най-красивите пирински върхове и като един от най-красивите у нас като цяло, Синаница намира своето място в класацията ни с уникалния цвят на мрамора, от който е изграден – розово-сив. Впечатляващата панорама, която се разкрива от върха, към Вихрен, Кончето и цялата земя като на длан, е само една от причините този връх да е толкова харесван от планинари и туристи. Вълшебното езеро в подножието му и фактът, че североизточната му страна, представляваща 200-метрова отвесна стена – алпийски катерачески маршрут също играят ключова роля при определянето на Синаница като един от най-красивите върхове в Пирин.

7. Муратов връх

Величествен, чутовен, страховит, съвършен – както и да наречем Муратов връх, разкриващ ни необятни панорамни гледки, ще сме прави. Приличащ на почти идеална четиристенна пирамида, върхът е сред най-красивите в Пирин, но най-трудните за покоряване, поради което се използва за алпинизъм и не е толкова популярен сред туристите.

Знаете ли колко планини има в България?

8. Ореляк

Високо, където се реят орлите… Вероятно именно височината дава името на този връх, който намира своето място в топ 10 на най-красивите върхове в Пирин заради величествените панорамни гледки, които разкрива пред смаяните погледи на туристите –долината на Места, Западните Родопи, планината Боздаг в Гърция.

9. Безбог

Няма да ви разказваме защо върхът е наречен така, но Безбог със сигурност е докоснат от Бога с тази красота. В подножието му се намира едноименна хижа и приказно езеро – огледалото на Безбог – един от най-красивите върхове в Пирин, които си заслужава да покорите.

10. Типиците

Това не е един, а цели три върха един до друг, разположени между долината на река Демяница и циркуса на Башлийските езера, седловините Превала и Башлийска порта. Типиците предлагат зашеметяващи гледки към Василашките езера, Типицките езера и много от най-високите и красиви върхове в Пирин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво е истинското име на Марк Твен

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Топ 5 на най-красивите места в Европа през пролетта

Кой е най-големият полуостров в света

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Какво е истинското име на Марк Твен
Какво е истинското име на Марк Твен

Марк Твен е едно от най-разпознаваемите и обичани имена в света на литературата. Със своите класически произведения като "Приключенията на Том...