Знаете ли колко ордена се присъждат в България?

2708
Знаете ли колко ордена се присъждат в България?
Снимка: БГНЕС

Ето кои ордени се връчват днес от Президента:

Орден “Стара планина”

С най-високото държавно отличие се награждават български граждани - министри, политици, държавни глави, културни и обществени дейци, военни лица, представители на духовенството, които имат особено голям принос към страната.

Освен на български граждани, орден “Стара планина” се връчва и на чуждестранни лица - ръководители на правителства, политици, културни и обществени дейци, държавни глави, които имат изключително големи заслуги за двустранните отношения с Република България и развитието на международните отношения. 

Този орден има няколко различни степени:

*орден “Стара планина” с лента - награждават се чуждестранни държавни глави и министър-председатели. В изключителни случаи и български граждани;
*орден “Стара планина” без лента - награждават се чуждестранни министри, дипломати, политически, обществени и културни дейци и носители на орден “Св.св.Кирил и Методий”.
Орден “Стара планина” има две степени - първа и втора и две категории: с мечове (на представители на въоръжените сили) и без мечове (на цивилни лица).

Орден “Мадарски конник”

Награждават се чужди граждани за особени заслуги за установяването, укрепването и развитието на двустранните отношения с Република България:
- дипломатически представители
- чуждестранни обществени дейци и представители на въоръжените сили на други държави.
Орден “Мадарски конник” има две степени - първа и втора и две категории - с мечове  (на представители на въоръжените сили) и без мечове (на цивилни лица).

Орден “Св.св.Кирил и Методий”

Учреден е от цар Фердинанд на 18 май 1909 г. във връзка с обявяване независимостта на България от Османската империя под името орден “Св.св.Равноапостоли Кирил и Методий”. В Царска България се упоменава изрично, че числото на българските кавалери на ордена не може да надвишава 15 живи носители. Българските кавалери са девет: царското семейство, Иван Вазов, Данаил Николаев, Иван Евстатиев Гешов, Йосиф Първи. Чуждестранни носители на ордена са руският император Николай Втори, австро унгарския император Франц-Йосиф Втори и др.

Днес с орден “Св.св.Кирил и Методий” се награждават български и чуждестранни граждани с изключителен принос за развитието на културата, изкуството, образованието и науката. Има няколко степени: огърлие, първа степен - златен с оранжева лента, втора степен - сребърен с оранжева лента.

Орден “За гражданска заслуга”

Награждават се български граждани с големи заслуги за развитието на гражданското общество, за укрепване на демократичните институции и защита на човешките права и свободи, за принос и заслуги за отбраната, сигурността и обществения ред в България.
Орденът е с две степени - първа и втора, с бяла лента с българския национален трибагреник.

Орден “За храброст”

Военният орден “За храброст” е най-старото отличие в историята след Освобождението. Учреден е със специален указ на българския княз Александър Батенберг на 1 януари 1880 година. Посочва се, че отличието е създадено, за да се възнаградят “заслугите на лицата, които са се отличили във войната” и да се поощрят “в бъдеще онези, които ще извършват подвизи на бойното поле”.

Днес с този орден се награждават военни и граждански лица за проявена храброст и героизъм в полза на българското общество и държава.
Орденът е с три степени - първа, втора и трета, две категории - с мечове (връчва се на военни лица) и без мечове (връчва се на граждански лица).

Орден “За военна заслуга”

Награждават се български и чуждестранни граждани с големи заслуги за развитието и укрепването на Българската армия, за участие в мироопазващи и хуманитарни операции, за дългогодишна и безупречна служба и принос за опазване на националната сигурност и обществения ред в Република България.

Медал “За заслуги”

Награждават се областни управители, заместник-областни управители, представители на органите на местното самоуправление и местната администрация, обществени, политически и стопански дейци с големи заслуги за регионалното икономическо развитие, дейци на културата и образованието, читалищни дейци и лица с принос към развитие на местната култура.

Интересен орден, който вече не се връчва е
Орденът на розата

Награждават се чуждестранни гражданки, които имат особено големи заслуги към Република България и значителен принос за развитието на международното сътрудничество, защитата на правата на човека, както и за укрепване на мира и дружбата между народите.
“Орден на розата” има две степени - златен и сребърен.
От 2003 г. връчването на този орден е преустановено.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com