Знаете ли къде има трюфели в България?

59401
Знаете ли къде има трюфели в България?
Снимка: iStock

Трюфелите - храна на боговете

Трюфелите са символ на лукс, благосъстояние и гурме кухня. Познати са от най-стари времена, когато древните гърци и римляни ги смятат за природен афродизиак. През Средновековието ги анатемосват заради “нечистата сила” и се използват само от селяни. През Ренесанса се преоткриват и използват в менюта на аристократите в европейските замъци. 
Рекордьор по цена е един трюфел с тегло 1,5 кг, намерен близо до град Бреша, Пиза, продаден за 150 000 евро в Макао.

Какво е трюфел?

Трюфелът е подземна гъба, която расте в корените на определен вид дървета в симбиоза с тях - топола, липа, върба, габър, леска, дъб. Високата цена е най-вече заради трудното им намиране. Съществуват стотици видове трюфели, но само няколко десетки от тях се консумират. Растат в определени климатични пояси - в Южна Франция, Италия, Испания, Хърватска.

Само специално обучени кучета могат да ги открият. В миналото за търсене на трюфели се използват женски прасета заради ефекта, който имат те върху хормоните им. Тъй като съществува риск едрото прасе да изяде ценната находка, днес за тази цел се използват кучета - предимно дребни, пъргави породи, които минават специално обучение. Кучетата се продават в специални развъдници и също имат родословие в професията си. Едно добре обучено куче може да достигне до няколко хиляди евро.

Защо са скъпи трюфелите?

Видове трюфели

Три са най-популярните видове трюфели:

* черен зимен трюфел
Черният зимен трюфел се “ловува” от декември до март. Той е устойчив и популярен сред готвачите заради непретенциозните си изисквания. Черният зимен трюфел може да се развъжда изкуствено, като се “заразят” корените на дърветата с мицела му. Цената започва от около 1000 евро на килограм

* черен летен трюфел
Черният летен трюфел се “ловува” от май до септември и е по-разпространен от зимния. Цената му започва от 200 евро за килограм. 

*  бял трюфел
Най-скъп и рядък е белият трюфел, известен още като “трюфел от Алба или Пиемонт”. Търси се от септември до октомври, но само най-опитните познавачи могат да уцелят момента. Трайността му е само няколко дни. Познати се случаи за купувачи, които дават 100 000 евро за килограм. Стандартната му цена започва от 3000 евро за килограм.

Трюфели в България

Трюфели в България се отглеждат в Лудогорието и във Варненско, както и в района на Угърчин.

Събирането на трюфели в България е най-доходоносният “сив бизнес”. Според експерти от земеделското министерство оборотът от търговия с трюфели възлиза на около 150 млн евро на година. И пак неофициално се смята, че само 1% от събраните количества остават у нас, почти всичко се изнася. Тъй като бизнесът е изцяло в сивия сектор, липсват правила за добив и продажба на трюфели. Предполага се, че около 20 000 българия се занимават със събиране на трюфели, някои от които печелят до 15 000 евро на сезон.

Заради добрите доходи, често напълно неподготвени хора се пробват и унищожават местообитанията на трюфелите. Планинари често попадат на почти изкоренени дървета и огромни ями. Някои дори изравят зелени и неузрели трюфели, с което влошават качеството на българската продукция. Между “ловците на трюфели” избухват истински войни, затова точните места, където има от ценните гъби, особено белите, са абсолютна тайна.

Съществуват легенди, че скъпите трюфели се намират през нощта при лунна светлина. Често търсачите оставят тайни знаци къде са намерили трюфели, за да не бъдат открити от конкурентите им. Някои дори оставят фалшиви следи, за заблудят конкуренцията. 

Къде в България има бял трюфел?

Угърчин - столицата на трюфелите в България

През 80-те години на 20-ти век в Угърчин идват първите търсачи на трюфели в България. Те представляват най-голямата италианска компания, която търси трюфели в България. След няколкогодишно търсене Патрицио Панфали, италианец, женен за българка, открива първия черен трюфел в България - между Угърчин и Ловеч. Постепенно Угърчин се превръща в столицата на трюфелите в България. Днес 5-6 души в Угърчин се занимават легално с трюфели.

Трюфели има също в гористите местности на североизток от Угърчин, както и в горите на изток от село Каленик и село Орляне. Информация за открити трюфели има също в гористите местности на запад над село Каленик, където растителността е типичната за виреене на трюфели. Районът е със силна популация на глигани и други диви животни.

Трюфел фест

Тази година на 22 и 23 септември в град Угърчин се проведе поредният Трюфел фест след двугодишно прекъсване. На фестивала присъства гост готвач, който приготвя 100 порции с вкусни ястия с черен трюфел, които се раздават на посетителите. 

Организира се състезание за кучета, които търсят трюфели. Всички кучета минават по червен килим, защото те са главните герои на празника. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво се прави на Гергьовден за късмет през цялата година?

Болят ли ви ставите? Тези храни или напитки може да са виновни затова.

От кои храни да се откажем, за да имаме хубава кожа?

В това незабележимо растение се крие голяма лечебна сила

Как да накараме срамежливия човек да се отпусне?

Колко калории се изгарят по време на сън?

Великден 2024: Най-силните молитви за здраве, изцеление и защита

Как да запазите лимоните свежи за по-дълго време?

Ето няколко идеи как може да се използва стар козунак!

Цветето, което всеки трябва да има в дома си за Великден - то носи щастие и късмет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com