Знаете ли къде се намира единствената пустиня в България ?

24596
Знаете ли къде се намира единствената пустиня в България ?

Най-вероятно не очаквате в България да има пустиня. Всъщност има такава, но тя не е точно пустинята, която си представяте. “Каменната пустиня”, “Каменната гора” е известна у нас повече като “Побитите камъни” и една от двете съществуващи пустини в Европа – другата се намира в Испания.

Пустинята се състои от пясъчни дюни и няколко групи естествени скални образувания на обща площ 13 кв. км. Това е едно от малкото места в Европа, където има кактуси и живеят пустинни влечуги и други животни от пустинен тип.

Феноменът се намира едва на 25 км. от Варна, разположен е на север и юг от Белославското езеро и представлява разкрития на еоценски пясъци, сред които са разположени изправени каменни колони, които доста приличат на каменна гора. Уникалният ландшафт на природния феномен се наблюдава в седем големи и няколко по-малки разкрития, като най-известната група е “Център-Юг”, която се намира на 18км. западно от Варна. В нея има около 300 големи и малки колони, които са високи до 6 метра и се издигат основно южно от старото шосе Варна – Девня.

Откъде идва името на „Побитите камъни“ според легендата?

Има най-различни хипотези, свързани с произхода на “Побитите камъни”, като може да бъдат обединени основно в две групи. Първата застъпва неорганичния произход на колоните, а втората – техния органичен произход. При първата група се смята, че има механично оформяне на структурите чрез ерозионни процеси под действието на водата и атмосферата, морския прибой, изветряване или инфилтрация на подпочвени води.

Хората, които смятат, че феноменът има органичен произход, твърдят, че каменните колони са останки от коралови рифове, вкаменени газови извори, биогенни водораслови струпвания или вкаменена гора. Все още не може да се каже със сигурност коя от тези хипотези е вярна, но всички те изключват идеята, че “Побитите камъни” са творение на човека.

В група Кариера – Белослав са разкрити четирите нива на Побитите камъни. Най-интересни са групите “Център - юг”, “Белослав - запад”, “Слънчево - югоизток” още от 1938г. са сред първите защитени територии в България. По-късно са защитени общо 14 групи с площ 253,3 хектара, а през 2002 година природният феномен е прекатегоризиран в защитена местност и е част от мрежата Натура 2000.

Търсите интересна дестинация - посетете Побити камъни!

В района на Побитите камъни са намерени единствените у нас доказателства за живот на човека през мезолита.

Единствената друга истинска пустиня в Европа е Табернас, която се намира в югоизточна Испания, в района на Коста де Алмерия. Там има слънце над 3 000 часа годишно, а температурите достигат до 48 градуса. Табернас е с площ приблизително 280 кв. км.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com