Знаете ли от какво е била изработена чашата на хан Крум и съществувала ли е наистина?

69461
Знаете ли от какво е била изработена чашата на хан Крум и съществувала ли е наистина?

Хан Крум остава в историята като един от най-значимите български владетели, поставили началото на процеса на превръщане на средновековна България в държава. Когато споменем името му, пред погледа ни изплува разпространената картина-представа за хана с вдигната чаша в ръката си. От какво е била изработена чашата на хан Крум, останала в историята, изобразявана на монети, върху миниатюра от Ватиканския препис на българския вариант на Манасиевата хроника, върху картини, чаша, изработвана като антураж в исторически филми. Чаша, която може би е най-яркото, най-категоричното свидетелство за българското "надмощие" над Византия в онзи момент, което било от съществено значение за епохата на Възраждането, когато се случва първо духовното и църковното освобождение на България от гърците. Реална ли е обаче тази чаша, или е плод на нечия фантазия, метафора, целяща да покаже надмощието и величието на хан Крум и делата му? От какво е била изработена тя, ако приемем изучаваното в часовете по история и мнението на мнозинството историци, че  чашата реално е съществувала? А кой и защо счита, че е метафора? Приготвили сме ви любопитни анализи, които ще ви подтикнат към размисъл.

Кой е бащата на хан Аспарух?

От какво е била изработена прословутата чаша на хан Крум?

Хан Крум с чаша в ръката си, изработена от черепа на най-върлия му враг – Никифор е сред най-известните образи в историята ни. Учили сме, че победоносният ни владетел си е направил чаша от черепа на врага си като символ на събудилата се България, на силата и мощта ѝ. В онези времена не било изключение да се прави чаша от главата на победения и убит враг. Някои допълвали черепа със сребро, други – със злато, но чашите-черепи не се свързват само с името на хан Крум. Най-ранното сведение за подобна практика за превръщането на черепите на враговете в чаши дължим на Херодот, който ни разказва, че скитите имали този обичай, като по-бедните използвали кожа, за да облекат черепа и за да го превърнат в чаша, а богатите – сребро, злато и скъпоценни камъни. Реална ли е обаче чашата на хан Крум от черепа на Никифор, от която пиел владетелят и която е овековечена и част от историята ни?

Кои са десетте най-велики български владетели?

По стъпките на съмненията

Някои историци се съмняват в съществуването на чашата на хан Крум и я определят по-скоро като метафора. Сведението за нея дължим на монаха Теофан Изповедник. По думите на тези историци походът на Никифор е разделен на две части, първата от която е свързана с точни свидетелства, факти, дати, а втората, свързаната с чашата, не звучала достоверно и липсвали доказателства.

Знаете ли как се е казвала жената на хан Аспарух?

Съмнения относно съществуването на чашата се прокрадват и в т.нар. „Анонимен Ватикански разказ“, за който се счита, че е написан след свидетелства на  непосредствен участник във войната, който разказва, че Никифор е убит, „без никой да може да съобщи по какъв начин е погинал“. Дали въпросният разказ и участник е искал умишлено да потъпче името на хан Крум, дали реално е бил участник и дали това е истината, не се наемаме да твърдим, просто споделяме с вас различните гледни точки и различните разкази през погледа на различните историци. Независимо на кого ще изберете да вярвате, независимо дали ще продължавате да свързвате хан Крум с черепа-чаша, независимо дали ще считате, че чашата на хан Крум е реална, то следва да помните, че великият и победоносен български владетел е поставил началото на духовното ни освобождение от византийците, посял е семената на българщината и дали чашата е реална, или не, всъщност няма такова значение. Образно казано хан Крум е отсякъл главата на византийщината, за да пробуди българщината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Кога ставаме стари: Интересно изследване

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com